Футболисти от ЦСКА дариха безвъзмездно кръв

16:27, 14 юни 17 25 1003 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

По повод Деня на кръводаряването – 14-ти юни, Военномедицинска академия организира кампания за всички желаещи да се включат в благородната инициатива.

В световен мащаб тя се провежда от 2004-та година, а Виетнам е страна домакин на настоящата кампания.

Началникът на Центъра по трансфузионна хематология към ВМА Румен Попов благодари на всички безвъзмездни кръводарители, с чиято помощ във ВМА всекидневно се извършват редица хирургични интервенции, включително и чернодробни трансплантации. 

Снимка:Златина Петкова, topnovini.bg

Той подчерта, че за нормалното функциониране на лечебното заведение са необходими около 550 кръводарители месечно.

„Имали сме и затруднения, но работим много добре с поделенията на Българската армия и много често провеждаме кръводарителски акции с тях, така че се справяме, макар понякога да е трудно – особено през лятото.“

Снимка:Златина Петкова, topnovini.bg

До началото на ранния следобед дарителите кръв бяха около 30 души. По думите му, всеки човек, който е здрав и е на възраст от 18 до 65 години, може да участва в кампанията. Това обаче става само след медицински преглед, от който се установява състоянието на желаещия да дари кръв и дали това не е противопоказно за него.

Сред безвъзмездните кръводарители във ВМА бяха и част от футболистите на ЦСКА - Кристиян Малинов и Пламен Гълъбов, помощник-треньорът на клуба Кирил Динчев, шефът на младежката им школа Стефан Яръмов и изпълнителният директор на клуба Милко Георгиев.

Снимка:Златина Петкова, topnovini.bg

„Бяхме поканени и се отзовахме с абсолютното съзнание, че това е нещо, което е в интерес на обществото и с идеята, че футболен клуб ЦСКА освен принцип за спортни постижения, трябва да дава и пример за социални каузи, каквато е тази“ - заяви Георгиев.

Мотото на тазгодишното издание е „Дари кръв, дари днес, дарявай често“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама