Цяла смяна от 23-ма митничари се озова в ареста

16:46, 14 юни 17 25 643 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

23-ма митничари от ГКПП "Кулата" се оказаха в ареста. Това на практика се явява една цяла смяна на пункта. На митницата работят общо 4 смени от по 6 души. За да може пунктът да работи нормално, след извършените арестите, от Агенция "Митници" специално са изпратили други служители. В мащабната акция, която се проведе снощи, участие за взели над 250 служители на ГДБОП, ДАНС, следователи от спецпрокуратурата, двама прокурори, командирован съдия и полицаи.

"Това е най-голямата операция, в която поне аз съм участвал", заяви шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Той обясни, че обвинението, което предстои да бъде повдигнато на голяма част от арестуваните, ще е за участие в организирана престъпна група. По думите му, групата е работила от месец март 2015 година. Гешев поясни, че задържаните не работят на високо ниво в митническата йерархия. Най-старши е бил началникът на смяна.

"Вчера направихме над 83 обиска и претърсвания на територията на цялата страна. Досъдебното производство се води срещу организирана престъпна група, действала на територията на пункт "Кулата". До края на деня ще се прецени колко от тези 23-ма души ще се привлекат като обвиняеми“, разясни Гешев. 

Шефът на спецпрокуратурата обясни престъпните схеми, по които митничарите са трупали нерегламентирани печалби. Най-сериозната е тази, която била предназначена за т.нар. ВИП клиенти. В този случай митничарите са вземали такси от определена фирма, която е била на абонамент при тях. Между 50 и 100 лева била таксата, за да не бъдат проверявани тежкотоварните камиони. Гешев поясни, че между 1 000 и 1 500 камиона преминават на ден през ГКПП "Кулата".

"Митническите инспектори са си водили черно счетоводство коя фирма колко е платила, кога е минавал съответният камион. Плащането ставало на месечна база. Справките са предавани на шефа на смяната, който на края на месеца сядал със собственика на фирмата и се разплащали", обясни Гешев. 

В по-дребните случаи митничарите са искали по-малки суми, за да не се създават пречки и проблеми на шофьорите. Искани са от 5 до 10 евро на камиони, които са превозвали автомобили.

"При схемата за останалите шофьори се действа по следния начин. Ако се установи претоварване, служителите са предлагали на шофьора да мине втори път на кантара, но по-бързо. Така кантарът не успява да хване претоварването и камионът преминава. Цената е между 100 и 150 евро за един камион“, обясни Иван Гешев.

Разследващите са разкрили и измамна схема с винетки. Имало чести случаи, при които шофьори карали без задължителния стикер, но плащали за тази "екстра" на митничарите не 21, а само 10 лева.

Шефът на спецпрокуратурата предполага, че групата има лидер, но това щяло да стане ясно до края на деня. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама