Кой ще оправи големия батак в НДК

12:25, 15 юни 17 25 795 Шрифт:
Автор:

Скандалът около НДК се развихри, но войната се пренася на тихия фронт - между институциите. Започва голямото ровене и проверки в документацията. Директорът на НДК Мирослав Боршош мълчи, вероятно защото атаките са повече от документите, които могат да оправдаят ремонтните дейности в Двореца. В НДК на проверка вече влизат от Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) и наказателния отряд на всяко правителство - Инспекторатът на Министерския съвет.

След похвалите на служебния министър Деница Златева към Мирослав Боршош, настоящият Лиляна Павлова, която отговаря за европредседателството на България през 2018 г., изобщо не е впечатлена от професионалното управление на Боршош. След 3 години тя е първият министър, който разбра, че нещата в НДК не са съвсем прозрачни, законосъобразни и целесъобразни. 

Три дни Topnovini.bg очакваше отговори на 4 въпроса, но така и не се получиха. С тях щеше да стане ясно какъв всъщност ремонт се прави в Двореца. Изданието продължава да очаква отговори на въпросите:  

1. Какъв е ремонтът в НДК, има ли преустройство и реконструкция, или е само подмяна на настилки и боядисване? 

2. Колко бюджетни пари до момента са преведени на НДК за ремонта във връзка с европредседателството на България през 2018 г. 
3. В коя институция са пуснати документите за разрешителни за ремонта на НДК? 
4. Спазени ли са авторските права в проекта за реконструкция и адаптация на НДК?

Предвид притиснатото от проверки в НДК, надали скоро ще получим отговор на поставените от нас конкретни въпроси. Сигурни сме обаче, че първата информация, която ще излезе, ще бъде за резултатите от инспекциите.

Оказва се, че има изпратени две писма от двама министри на културата - Вежди Рашидов и Рашко Младенов, до изпълнителния директор на НДК Мирослав Боршош, които дълго време са отлежавали. 

В тях Рашидов и Младенов точно и ясно обясняват, че за предстоящите ремонти обектът трябва да има проект, който да е съобразен с авторските и сродните им права. Изпълнител на проекта за ремонтите е именно арх. Станиславов, чиято работа, по-късно, се оказва, че не е съобразена с авторските права. Както вече писа Topnovini.bg от Камарата на архитектите в България (КАБ) са открили процедура за отнемане правата на въпросния архитект

 

Архитект Станиславов обеща пред изданието ни, че по-късно днес ще даде своята позиция по случая за реконструкцията на НДК.

Още преди повече от година НДК получава предписание от арх. Влади Калинов - шеф на Направление архитектура и градоустройство в Столична община, за необходимите документи за предстоящия към онзи момент ремонт. Писмото съдържа 12 точки, от които не е изпълнена нито една, а ремонтът започва!

Ремонтът на НДК, който се прави за председателството на България на ЕС през 2018 г., разгорещи основно страстите, тъй като се оказа, че в момента има досъдебно производство в СГП по чл. 254А - Длъжностно лице, което в нарушение на бюджетен закон или подзаконов акт по прилагането му се разпореди с бюджетни средства или със средства с целево предназначение не по предназначението им, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация, както и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6. По казуса в понеделник следобед - 13.06.2017 г.,  от НДК излязоха с официална позиция.

До момента, по наша информация, на НДК са преведени над 40 млн. лв. бюджетни пари, за които има индикации, че се изразходват не по предназначение. Първоначално държавата превежда 17 млн. лв., а преди по-малко от месец още 28 млн. лв. От заплануван голям ремонт с промени в конструкцията на НДК в момента е преобразуван на вътрешен ремонт със смяна на подови настилки, тавани и други, уж, дреболии. Така засега се измъква Боршош от предписанията от проверките за нужната документация, с която да узакони всички промени в Двореца. 

 

Мирослав Боршош показва на председателят на ЕК у нас Огнян Златев как напредва ремонта на НДК

Първото писмо е на министъра на културата Вежди Рашидов. То е от февруари 2016 г. С него той отговоря на запитване на КАБ във връзка с обществена поръчка с предмет "Извършване на предпроектни проучвания и изготвяне на идеен архитектурен проект за преустройство и адаптация на основната сграда на НДК". В него се посочва, че преустройството и адаптацията на произведения на архитектурата - сградата на НДК, следва да бъде извършено със съгласието на носителите на авторските права. По това време Министерство на културата е принципал на НДК. Установява се още, че за изпълнител на проекта е одобрен единственият участник в обществената поръчка.

Именно заради липсата на документация ремонтът от преустройство преминава като вътрешен, за който не са нужни разрешителни. Второто писмо е адресирано лично до Мирослав Боршош от министъра на културата Рашко Младенов по време на служебния кабинет "Герджиков". То е с дата март 2017 г. 

И въпреки че вече се говори официално за вътрешен ремонт, в Министерство на културата им е ясно, че това е само прикритие. В писмото Младенов иска ведомството да бъде уведомено за конкретните действия и промени, които се извършват в сградата на НДК, а също така и начинът, по който са получени необходимите разрешения от носителите на авторските права върху сградата. В писмото ясно е посочено, че става въпрос за преустройство и ремонт на основната сграда на НДК. Министърът на културата Рашко Младенов отново припомня на Боршош, че не са спазени авторските права на проекта за преустройство.

До момента в Столичното направление "Архитектура и градоустройство" не е постъпвала документация или искане от НДК за преустройството. От там обясниха, че върви вътрешен ремонт. 

"ДНСК е специализиран държавен контролен орган в областта на строителството и няма законови правомощия да одобрява инвестиционни проекти и да издава разрешения за строеж. Във връзка с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 . се извършва ремонт на основната сграда на НДК, като се подменят подови и стенни покрития, окачени тавани, санитарно оборудване и др. подобни дейности, които не представляват строеж по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и за тях не се изисква издаване на строителни книжа. Предвижда се и вътрешно преустройство на част от сградата, което представлява строеж от четвърта категория. За него следва да се одобрят инвестиционни проекти и да се издаде разрешение за строеж от главния архитект на Столичната община. Контролът върху строежите от четвърта категория и въвеждането им в експлоатация е от компетентността на общинската администрация", е отговорът на Държавния строителен контрол пред Topnovini.

От всичко личи, че в НДК не се извършва ремонт, който да мине с две ръце латекс и смята на тоалетните чинии, което се смята за вътрешен ремонт. За строителните дейности, които се извършват, очевидно си трябват разрешения. Такива до момента няма и не е ясно как ще се получат актовете за експлоатация на обекта.

Има неща, които са възможни само в България и това е очевидно. Двама министри на културата пишат писма и говорят за спазване на авторски права в проекта на реконструкция и адаптация.  ЯВно е, че служебният министър Деница Златева с лекота е подминала изпратените писма. затова пък сега Лиляна Павлова се зае да оправя замесените бакии в НДК.

Не е ли крайно време да излезе компетентен човек и да каже истината какво точно се прави в НДК? А как и за какво са харчени бюджетните средства отпуснати на НДК и кои министри са покровителствали дейността ще установява разследването, АДФИ и инспекторатът на МС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама