Какво ще е наказанието за директорката на 38-о училище в столицата 

09:06, 16 юни 17 25 520 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От проверката на МОН, която е по сигнал от родители за оказано насилие на ученик, са установени много нарушения в 38-о училище в София. Това заяви представителят на МОН Румен Вангелов пред bTV. Преди седмица в училището избухна скандал, след като беше обявено, че синът на президента - Георги Радев и бил в групата на седмокласниците, които тормозели техни връстници. По-късно това беше опровергано от директора със записи от камерите.

"Констатирани са нарушения във връзка с организацията на целия учебен процес и за задълженията й при изпълняване на алгоритъма на процеса в случаите на насилие. Директорът е бил длъжен за срок от 1 час да информира инспектората, а за 24 часа да изготви доклад за случая. Игова не е изпълнила заповед на министъра. Наказание се налага когато се установи безспорна вина на служителя", заяви Вангелов.

Проверката на МОН доказа притесненията, че в училището не се спазва нормативната уредба, прикриват се случай на насилие и това е довело до рецидив, коментира Стоил Аков, родител. "Не съм доволна, защото няма ефективни наказания за никого, а ситуацията се променя в негативен аспект", категорична е Стефка, майка на потърпевшо дете.

Десислава Иванова, която е майка на потърпевшо момче - Александър, също призна, че Георги Радев е бил отстрани и наблюдавал как другите момчета тормозят сина  й. "Причакват го преди училище, бутат го по гърба и започват словестни нападки: Ти на какъв се правиш? В случая Радев не е в нападателите, той е стоял и гледал. Но групичката  се е движила след Александър", пазказва майката.

"Това е пример на мерското сливане на политика с медии и олигарси. Абсолютно недостойно използавне на невръстни деца за очерняне. Благодаря на директора Игова, която доказа тази манипулация със запис от камерите. Моят син няма абсолютно нищо общо", коментира президентът Румен Радев. 

И за този инцидент инспекторатът по образование в София не е уведомен, а са се опитали да решат случая на място и да го прикрият.

"Комисията на МОН, която извърши проверка е установила занижен контрол на директора. През май има два случая на деца с фактури по време на учебни занимания и МОН не е било информирано. Директорът на РИО София е работодател на директора и инспекторатът ще вземе решението за наказанието - дисциплинарно. Ваня Кастрева ще прецени нивото на нарушенията и степента, за да определи наказанието", коментира Румен Вангелов от МОН.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама