Осъдиха телефонни измамници, ужилили за близо 20 000 лв възрастни хора

14:37, 16 юни 17 25 752 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Районният съд в Перник призна за виновни И. Борисов, Б. Петров и И.Топалов от гр. София за извършени измами по телефона.  В периода 30.11.2014 г. – 10.04.2015 г. тримата подсъдими, в съучастие, са извършили телефонни измами спрямо шестима възрастни от гр. Перник, с. Кладница и гр. Сапарева баня. В резултат на престъпните си действия те причинили на пострадалите имотна вреда в размер 18 450 лв.

Схемата и в шестте случая била идентична. Те позвънявали по телефона на жертвата, от която искали пари лечението на техни близки. При един от случаите, жена от Перник получила обаждане от „доктор“ от „Пирогов“, който съобщил, че „синът й е със счупен крак, много е зле и е на лечение, за което тя трябва да събере пари“. Притеснената майка предала сумата от 540 лв. на „санитар от болницата“.

Другата пострадала била въведена в заблуждение, също по време на телефонен разговор, когато преправен женски глас, който тя възприела като този на дъщеря си, й казал, че е „със счупен крак и има нужда помощ“. За „спешната операция“ тя дала сумата, с която разполагала – 2 000 лв.

По подобен начин била измамена и друга жена, когато на телефона й се обадил женски глас и пищейки помолил за помощ. След това разговорът продължил с „доктор Петров“, който поискал пари за „спешна операция“. Убедена, че плаща за лечение на дъщеря си, жената дала сумата от 10 000 лв. на подсъдимия Петров, който дошъл в апартамента й. За по-голяма убедителност пострадалата била накарана да диктува серийните номера на банкнотите и да подпише две еднообразни разписки за предадената сума.

„Счупване на крайник на четири места“ и спешна необходимост да се платят 20 000 лв. „за да не бъде отрязан кракът“, фрактури и риск от ампутиране – такива причини изтъквали измамниците, за да въведат възрастните хора в заблуждение и да ги убедят да им предадат всички средства, с които разполагат.

Съдът призна И. Борисов, Б. Петров и И.Топалов за виновни по повдигнатите им обвинения и ги осъди на „Лишаване от свобода“ за срок от по пет години всеки. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Перник.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама