Електроенергията от ТЕЦ ще продължи да бъде важна част от енергийния микс в следващите 20 години

19:52, 16 юни 17 25 682 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Електроенергията, произведена от топлоелектрически централи, ще продължи да е много важна част от енергийния микс на България в следващите 20 години. Това заяви Оливие Маркет, президент на ЕЙ И ЕС България, по време на конференцията „Стратегическа инфраструктура и инвестиции – България 2017“, организирана от Градът Медия Груп.

По време на продължителното застудяване през януари, ТЕЦ-овете в България работиха на пълна мощност денонощно, за да покрият нуждите от електричество в страната и да не се стигне до режим на тока. В този случай ТЕЦ ЕЙ И ЕС Гълъбово произведе около 10% от общата електроенергия за януари 2017 г. и отчете над 99% надеждност на производството си.„

Бъдещето принадлежи на възобновяемата енергия и нейната цена ще продължи да намалява“, подчерта Маркет, като отбеляза, че през последните 5-6 години се наблюдава сериозна промяна в необходимата инвестиция за изграждане на вятърни и соларни паркове и това е допринесло за сериозен ръст на това производство в световен мащаб. Индия, например, се позиционира като един от световните лидери в производството на електроенергия чрез слънчеви панели.

„Развитието на възобновяемата енергия в бъдеще е свързано с решенията за съхранение на енергия. ЕЙ И ЕС е световен лидер в този сегмент“, заяви Маркет, като допълни, че до момента компанията има над 400 МВ мощности в масиви за съхранениевъведени в експлоатация или в процес на изграждане. Решенията за съхранение на енергия помагат енергията при свръхпроизводство да бъде съхранявана и да бъде използвана при необходимост, поясни той. 

Либерализацията на енергийния пазар е необходима стъпка, която не само ще приобщи България към Европейския енергиен пазар, но и ще донесе прозрачност на системата и адекватни цени за крайните потребители, коментира Оливие Маркет и допълни, че ЕЙ И ЕС България подкрепя усилията на правителството в тази посока.

Сред участниците в 12-ата годишна конференция бяха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, министърът на околната среда и водите Нено Димов и изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама