Албена Петрова: Основната ни цел е да изградим здравословни навици в децата

Тя се казва Албена Петрова, но предпочита да я наричат просто Бени. Поставила е като мисия пред себе си да помогне на колкото се може повече българи да бъдат здрави и да живеят балансирано. За тази цел основава сайта “Здравей”, в който тя и екипът й дават ценни съвети и насоки, свързани с правилното хранене и спорта.

 За втора година те са организатори и на Фестивал на Здравето и Спорта. По този повод репортер на Topnovimi.bg се свърза с Бени, за да разкрие повече подробности за Фестивалa и организацията около него.

Как започна вашата мисия за здравословно хранене и спорт?

Началото й беше още преди 3-4 години. Първо аз постигнах собствената си трансформация, а после се роди и сайтът “Здравей”, който е свързан с балансирания начин на живот и насочен към промяна на навиците и правилно хранене. След това  се появи и идеята за фестивал.  Миналата година с екипа ни хрумна тази идея и решихме да пробваме какво ще стане, а то се получи много готино и тази година за втори път организираме фестивал.

Трудна ли беше твоята собствена трасформация?

Честно казано не беше трудна, защото първо изгледах един филм- “Гладен за промяна” и оттам ми щракна, че се самоубивам всеки ден с това, което правя и ми трябваха точно 10 секунди, за да си променя тотално виждането за нещата. Когато един човек има правилна нагласа е доста лесно.

Каква е целта на подготвяния от вас Фестивал на Здравето и Спорта?

Идеята е да се популяризира балансирания начин на живот. Да демонстрираме на хората чрез действия с включването в различни спортове, приготвянето на храна и слушането на лекции, че изобщо не е трудно, а е доста лесно и приятно да се живее по-качествено и да се храним здравословно, да се движим и да имаме енергия. Основната ни насоченост е към децата, защото при тях е много по-лесно да им се променят от мънички навиците към здравословни такива. Те са основната ни целева група, а покрай тях и по-големите.

Вече излезе и програмата на събитието. Как успяхте да привлечетe толкова изявени специалисти в областта на правилното хранене и спорта?

Това се случи заради сайта на “Здравей”. Като го организирахме миналата година за първи път Фестивала, изобщо не знаехме какво ще се случи и именно заради името, което сме изградили през годините и доверието на хората към нас, ни беше много лесно и всички откликваха, защото ни познават. Затова бързо и без затруднения набрахме участници, лектори и изложители. През тази година много от хората, които ще вземат участие във Фестивала работят с нас, помагат ни в сайта и ние имаме контакти с тях. Когато човек прави готини неща и има някаква мисия, в която вярват много хора, нещата просто се случват.

Какво могат да очакват хората от тазгодишната инициатива?

Ами тя се превърна в нещо огромно и ще има много неща. Първо предстоят два концерта-на 30 юни от 6 часа започва концертна вечер. От 9 часа ще пее Графа, а в събота (1 юли) ще имаме джаз вечер, която ще продължи 2 часа. В неделя на 2 юли ще имаме голямо хоро. Отделно има много безплатни лекции, мисля че са около 20. Ще има и над 40 спортни курса също безплатни по различни спортове от йога през kangoo jumps, зумба, народни танци, табата и каквото още се сетите. 

Подготвили сме и много игри за децата. Ще има много приключения, игри с печати, химически опити и какви ли не предизвикателства. За децата ще бъде истински рай. Подготвяме и над 60 безплатни работилнички. Там има керамика, приготвяне на десерти, рисуване, правене на бижута от стъкло.

Отделно ще има и състезание 5 км бягане събота и неделя, както и надпревара за родители с колички, като с техните деца правим обиколка на парка. Хубаво е, ако може преди това човек да прегледа програмата и да си направи план за действие. Защото като дойдат на място и видят колко е голяма програмата и се стряскат и се чудят на кое да отидат първо. Затова е добре по-отрано да се запознаят с програмата.

Последно имаш ли съвет към нашите читатели, които искат да променят живота си?

Нека вярват в себе си и най-важното -да направят първата крачка. Оттам нататък нещата се получават.