Експерт съветва как да се предпазим от хакерски атаки

17:00, 17 юни 17 25 1046 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

С полезна презентация на тема киберсигурност началникът на направление „Международна дейност и комуникации“към Асоциацията на банките в България Цвета Илиева, представи основните хакерски заплахи пред потребителите и възможните превенции срещу тях. Представянето на лекцията беше по време на форум организиран от Моите Пари.

Илиева разкри, че хакерите стават все по-изобретателни и креативни в атаките си. По думите й най-добрата превенция е информираността на хoрата и онлайн „хигиената“.

Основните атаки, които се наблюдават в последно време са от типа phishing. Всички ние сме се сблъсквали с него. Измамата може да стане по имейл. Предлага ни да отворим приложение, да кликнем върху линк и по този начин се инсталира malware (зловреден софтуерен вирус) на нашия компютър, който прави неща на нашия компютър, за които дори не подозираме. Пример за такава атака са писмата, замаскирани като такива от НАП.

Pharming-a пък е уеб-сайт, който имитира друг уеб сайт, с който сме свикнали и познаваме, но е измамен. Всичко наглед изглежда нормално, но излиза съобщение, което казва, че например някакъв закон се е променил и вие трябва да удостоверите, че имате навършени 18 години и за целта иска личните ви данни. Много хора не се усъмняват в това. Предоставят данните си и оттам нататък не се знае къде отиват те.

Впоследствие компютърът може да бъде изпозван за DdoS атаки. Това са заразени компютри в мрежа, които атакуват някой сайт. Например имаше такива атаки по време на изборите, когато някой сайт просто не е достъпен през целия ден. Може вашия компютър да осъществява такава атака и вие въобще да не си давате сметка за това.

Smishing-a и Vishing-a е разновидност на phishing-a, който се получава основно СМС или гласово обаждане. С вас се свързва човек който твърди, че е служител на банка или някаква друга компания и ви казва, че се е получил проблем в системата и се налага да дадете отново данните си.

Така наречената нигерийска измама също е добре позната. „Аз съм принцеса от Нигерия, имам милиони, но няма как да ги изкарам от страната” и по този начин ви иска акаунта в банката, за да му бъдат преведени някакви пари срещу обещание за лесна печалба.

Това може да бъде част от измама за набиране на финансови мулета. Те трансферират нелегално фондове от един акаунт в друг. Някои хора не си дават сметка, че това е престъпление.

 

Като основни превенции Цвета Илиева препоръчва да не се отварят имейли от непознати, по ниаакъв начин да не се предоставят лични данни. 

Внимавайте и за правописни  и граматични грешки, които могат да са породени от писмо, което е превеждано с google преводач.

Сменяйте често паролите си и не ги записвайте никъде. Не използвайте като пароли лични имена, имена на деца и т.н.  Използвайте различни пароли за различните сайтове.

Банка никога не би ви поискала данни чрез СМС, имейл или обаждане.

Използването на легализиран софтуер и редовното обновяване на антивирусната ви програма също е важно условие за киберсигурността ви. Посочва още експертът.

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама