В Брезник се готвят за Граовски събор „Видовден 2017“

08:09, 19 юни 17 25 806 Шрифт:
Автор:

Тазгодишното издание на Граовския събор „Видовден“ в Брезник е последните три дни на тази седмица (23, 24 и 25 юни ), съобщават от общината. Съборът е запазената културна марка на града. Той ще бъде официално открит с концерт на ансамбъл „Пирин“ в петък вечер.

Във вторник (20 юни) ще има волейболна среща в зала „Чорни“, а в четвъртък от 17,00 ч. в Общинския исторически музей ще стане откриването на изложба „Нашият Брезник – минало и настояще“.

През съботния ден брезничани и гости на града могат да наблюдават срещата по футбол между ветерани, демонстрация по карате на шампионите на България от клуб „Никон“, фолклорната програма е от самодейците на общината и много гостуващи състави, а вечерта ще завърши с концерт на Кали и Джина Стоева. Тържествената църковна литургия е в неделя от 9,00 ч. в храм-паметник „Свети Георги“.

Легендата гласи, че от незапомнени времена съборът Видовден е бил най-големия в Граово. Срещу деня на събора жените и девойките от Брезник и близките села излизали в ранни зори, за да събират водата, която се събирала при дъжд в чашките, образувани от листата на растението „Вида“. От 1990 г. е възстановено името „Видовден“, който трае три дни – първият подготовка на сергиите и въртележките, вторият е истинският събор, а на третия след обяд става разотиването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама