Застраховката "Живот" и защитите при негативна доходност

12:36, 19 юни 17 25 1407 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Възможно ли е застраховката живот да бъде сигурна инвестиция и какви са защитите при негативна доходност. По тези тема даде разяснение експертът Наталия Майсторска по време на икономически форум, организиран от "Моите пари".

“На пазара се предлагат три групи от фондове. Става въпрос за нискорисков, среднорисков и високорисков. Има възможност и за съчетание между тях, като например една част може да бъде в нискорисков, а друга в среднорисков. Той е много гъвкав. Защото, ако след около година-две решите, че доходността от среднорисковия ви харесва повече, може да прехвърлите по всяко време средствата от единия фонд в другия.

При застраховката има и определени защити. Ако клиентът е вложил една сума и в определен период инвестицията е спаднала с негативна доходност, но в този момент настъпи неблагоприятен случай, който би довел до загуба на живот, ще бъде възстановена минималната сума на наследниците, които е посочил в договора. С други думи, наследниците са предпазени от негативна доходност.

Другата защита е, че ако нещо се случи с финансовата институция, суми до 100 000 евро ще бъдат изплатени.

Майсторска уточни още, че има много силна диверсификация на продукта, те. голямо разделение на риска. 

Експертът съветва при сътресение на пазарите да не се теглят средствата. Застраховката е отворена, както за довнасяне, така и за теглене. Ако средства се теглят до 5-та година, за такса ще ви бъдат удържани 20 евро на 1000 евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама