• Снимки: София Филм Фест

София Филм Фест и Каритас България  са се обединили в желанието си да обогатят живота на хората, потърсили убежище в България. За тази цел те организират специална прожекция за бежанци и мигранти на филма„Другата страна на надеждата” на 22 юни от 18.30 часа в Дома на киното.

На специалната прожекция ще присъстват бежанци, посещаващи Центъра за интеграция на бежанци и мигранти, както и доброволци от Каритас България, които след края на филма ще проведат традиционната си среща.

„Всеки човек, независимо от своите расови, етнически и религиозни убеждения, се нуждае от културна принадлежност в обществото, в което живее. Зрителите са добре дошли да останат в залата, да дискутират и споделят  своите  впечатления от филма. Българското общество може да върви по пътя към зачитане и осигуряване на изконното право на човека да живее достойно и да получава едно от благата на изкуството –киното.“ - убедени са организаторите на събитието.

 

Сюжетът на филма „Другата страна на надеждата” представя две истории, които се преплитат. В първата срещаме Халед, който е сирийски бежанец. Той се качва на товарен кораб и се оказва в Хелзинки, където официално иска убежище, но без да се надява на особен успех.

Викстрьом е вторият персонаж. Той е пътуващ търговец, който се опитва да продава вратовръзки и мъжки ризи. В един момент обаче решава да зареже търговията и да се посвети на залозите, като така успява да си купи ресторант в най-отдалечената част на Хелзинки.

Лентата е високо оценена и от филмовата критика.

 

„Актуалните теми от обществения живот не винаги се отразяват добре на художествените качества на една творба, но „Другата страна на надеждата” е идеално балансирана комбинация от изкуство и политика. Аки Каурисмаки преплита циничния реализъм с умерено оптимистичния хуманизъм в един от неповторимо „смахнатите“ си филми.”

Надяваме се всичко това да Ви мотивира да отделите няколко от времето в четвъртък вечер, за да съпреживеете съдбата на хората, които днес наричаме тях, защото утре те може да сме ние.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно