Столична община още не знае колко пари ще влязат от разширената Зелена зона

18:08, 19 юни 17 25 987 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Столична община още не знае колко пари ще влязат от разширяването на Зелената зона за паркиране. Експерти продължават да правят прогнозни анализи, но засега нямат конкретна цифра за постъпленията. 

Както Topnovini.bg вече писа, преди две седмици по предложение на районните кметове на столичните квартали "Лозенец" и "Средец" бе предложено да се направи Зелена зона за паркиране. Това било желанието на живеещите там, защото са в близост до центъра и се паркирали автомобили на работещи в центъра. По предварителни разчети, Зелената зона ще се увеличи с около 4500 места общо в двата района на София.

Предложението мина през Транспортната комисия и най-вероятно ще бъде гласувано на последната сесия на СОС на 20 юли т.г.

Зелената и синята зона са към Центъра за градска мобилност (ЦГМ), който за миналата година има 34 млн. лв. постъпления от паркиране, репатриране и скоби. В сравнение с преди 3 - 4 години, очевидно постъпленията доста са нараснали, с почти 8 млн. лв.

Сега от разширяването се очаква повече пари да влязат в търговското дружество и от платени стикери за локално паркиране, прогнозират общински съветници.

"Все още не може да се каже с колко ще се увеличат приходите на ЦГМ от разширяването на Зелената зона. Преди време, ние от БСП искахме Зелена и Синя зона да станат част от общинско предприятие и да не са в търговското дружество ЦГМ, за да има яснота за какво се изразходват средствата. Парите от зоните би трябвало да отиват за построяването на паркинги и облагородяване на средата. Такива до момента няма. Още повече, че ЦГМ има кредит от 81 млн. лв. от Европейската банка за възстановяване и развитие и харчи постъпленията от паркирането както им е удобно", коментира пред topnovini.bg общинският съветник от БСП Иван Таков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама