Змии плъзнаха из София след дъждовете

17:26, 20 юни 17 25 4052 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Популацията на змии и тази година се увеличила драстично заради обилните дъждове през пролетта и началото лятото. Притеснени читатели на Topnovini.bg сигнализираха на мейла ни за няколко случая, в които забелязали змии свободно да щъкат в софийските блокове. 

За първия случай алармира Николай Георгиев, който в блок 331 в ж.к. "Люлин", е заснел смок между етажите на жилищната сграда.

"Това е в Люлин 3. Може ли някой да се похвали със същото", пише още той.

Вторият случай е от квартал "Красна поляна", където живуща в жилищна кооперация, е забелязала влечугото в мазето на сградата. Жената не знае точно от какъв вид е, но предполага, че змията може и да не е безопасна. За това тя е предупредила с бележка на вратата, водеща към подземните помещения.

В началото на месеца паника обзе и посетителите на Южния парк в столицата. Причината бе, че из тревните площи също бяха плъзнали змии. 

"Пълзят навсякъде, както преди години. Повече не възнамерявам да посещавам парка с детето си, докато не съм сигурна, че органите са взели мерки срещу тези влечуги", споделя притеснен родител.

 

 

Репортер на Topnovini.bg се свърза с Пирогов да попита дали има повишение на случаите спрямо предишни години. Оттам обаче не бяха готови да представят подобна статистика веднага.

Лекарите съветват при съмнение за ухапване да се търси специализирана помощ.

Зоолозите успокояват, че влечугите, които може да се срещнат в градовете, не са отровни и агресивни, въпреки това е добре да се проверяват зелени площи, на които играят деца. 

В случай, че видим змия в града и имаме нужда от помощ, можем да се обърнем към Гражданска защита и те съответно да се свържат с експерт. Змията е много мобилна и ако сме я видели в двора си, примерно, по-скоро няма да я срещнем отново там. Затова специалистите проверяват райони с голям периметър в търсене на влечугото

"При всички случаи, ако срещнете змия, опитайте се да запазите спокойствие и не се поддавайте на естествената реакция да я стъпчете или убиете с пръчка или камък. Змиите, както и повечето животни, не нападат хората, ако не са провокирани", предупреждават експертите.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама