Апелативна прокуратура – София посрещна европейски магистрати

16:39, 21 юни 17 25 1315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейски магистрати от държави-членки на ЕС проведоха работно посещение в Апелативна прокуратура – София. Събитието се организира по Обменната програма на Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО). Сред участниците в събитието бяха съдии и прокурори от Полша, Унгария, Германия, Испания и Естония.

Административният ръководител - апелативен прокурор Албена Вутова приветства чуждестранните колеги, като подчерта, че подобни работни срещи вече се превърнаха в традиция, което допринася за взаимна обмяна на професионален опит. Тя представи на гостите структурата и организацията на Софийския апелативен район и функциите на най-голямата апелативна прокуратура в страната, каквато е САП.

Красимира Филипова, заместник на апелативния прокурор, запозна европейските магистрати със спецификата на съдебното производство в България, структурата на държавното обвинение, осъществяването на инстанционен и служебен контрол над актовете на по-ниските по степен прокуратури. Особено внимание по време на семинара беше отделено на особеностите на района на АП – София – териториалния му обхват, административни области и най-вече криминогенните фактори, определящи нивото на престъпността.

Досъдебното производство и неговите етапи, взаимодействие между разследващите органи, участващи в него, бяха детайлно представени от прокурор Иванка Трифонова. Съдебните фази на наказателния процес, задължителните реквизити на обвинителните актове, принципите на състезателното и служебното начало в системата на българското правораздаване също бяха сред тематичните аспекти на работната среща.

Прокурор Паулина Недялкова от САП запозна чуждестранните магистрати с прилагането на принципа за случайно разпределение на делата и преписките в ПРБ, функционирането на Унифицираната информационна система (УИС), контрола върху спазването на сроковете.

През 2017 г., в рамките на Обменната програма на Европейската мрежа за съдебно обучение, желание да посетят различни структури на ПРБ са изявили магистрати от Холандия, Германия, Франция, Румъния, Италия, Естония, Финландия, Испания, Унгария и Полша. Целта на програмата е гостуващите съдии и прокурори да се запознаят с правосъдната и правоохранителната система на страната-домакин и да споделят своя опит.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама