Художникът на XXI век: За да вървиш напред, трябва да откриеш златната среда - нито вдъхновението да е прекалено малко, нито успехът твърде голям

09:19, 22 юни 17 25 1047 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

На бляскавата церемония „Човек на XXI век“ художникът Павел Митков грабна статуетката в категория „Изкуство“. Името му не е достатъчно познато у нас, но за сметка на това е добре известно по цял свят. Негови творби присъстват в колекциите на хора като руският президент Владимир Путин, кралят на Белгия Албер II, Папа Йоан Павел II, Папа Бенедикт XVI, Хилъри Клинтън и много други. Репортер на Topnovini.bg се срещна с талантливия майстор на четката, за да разбере повече за пътя на успеха му.

Г-н Митков какво означава за Вас тази награда- „Човек на XXI век“?

- За мен тя е огромна радост и доказва, че в държавата ни нещата се развиват правилно. Ние сме българи, имаме национална гордост, достатъчно богата история и ресурси. Тази награда показва случването на процеси, които ни припомнят, че ние сме такива.

Разкажете ни малко за Вашия път до това отличие. Когато за първи път взехте четката в ръка, вярвахте ли, че един ден Владимир Путин и Хилъри Клинтън ще имат картините Ви?

- Когато тръгваш да правиш нещо, имаш два пътя. Единият, да вършиш нещата, както всички останали и да слушаш какво ти казват. За мен този път е предсказуем и той води само донякъде. Ако решиш обаче, че искаш да отидеш по-далече, трябва да тръгнеш по другия път и да се опиташ да си оригинален, да не се съобразяваш толкова много с хората и мнението им. Трябва да работиш за определена кауза и да влагаш цялата си енергия там.

Доказателство за думите Ви вероятно е и фактът, че навремето сте отказали да учите в Художествената академия?

- Да, аз просто реших, че Художествената академия, която много уважавам, не е за мен и тръгнах по друг път.

Снимка:Златина Петкова, Topnovini.bg

Счита се, че успехът особено в изкуството и още повече в България е изключително трудно постижим, Вие как бихте мотивирали младите хора, изкушени от него, да не се отказват?

- Бих казал на тези хора да слушат единствено и само себе си, собствената си интуиция и сърце, да използват това, което е създадено като организации по света, за да се учат от тях, но същевременно да не позволяват тези организации да ги задушават.

Замисля ли сте се как изглежда картината на Вашия живот?

- Не само на моя, а на всеки от нас, картината е изключително променлива – потъмнява, просветлява, появяват се в нея цветовете, които харесваме и други, които не харесваме. Това е една жива творба, както човекът е живо творение, което също не спира да се променя и да изменя средата около себе си.

Знаем, че голяма част от световноизвестните художници, постигат успех след смъртта си. В тази връзка, можем да кажем, че Вие сте късметлия и все пак, кое е по-важно -  наградите или вдъхновението?

- Успехът може да доведе вдъхновение, вдъхновението води до успех. Въпросът е да си в тази златна среда, където нито вдъхновението е прекалено малко, нито успехът е прекалено голям, за да можеш да вървиш напред.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама