Прокуратурата влезе в общинското дружество "Чистота-Искър"

12:08, 22 юни 17 25 741 Шрифт:
Автор:

Прокуратурата е влязла в общинското дружество "Чистота-Искър". Извършва се проверка, тъй като се оказало, че печалбите са намалели два пъти, а разходите са 1 114 000 лева и е отдавана техника без Закона за обществените поръчки (ЗОП). Това стана ясно от доклада за приемане на годишните финансови отчети за 2016 г. на общинските дружества. Документът е точка 4 от Дневния ред на днешната сесия на СОС.

От 42 общински лечебни заведения печалбата е 2,5 млн. лв., като тя е формирана от само 25 от тях. Останалите 17 лечебни заведения са регистрирали загуба от 4 млн.лв. Оказва се, че в "Св. Лука" счетоводителката не е внасяла няколко години осигуровки на служителите. 

Според доклада, от 18 общински дружества общата печалба е 28,5 млн. лв. Центърът за градска мобилност (ЦГМ) има най-висока печалба - 11.825 млн.лв. 

"Самият факт, че на пет от дружествата не освобождаваме директорите от отговорност означава, че не всичко е така, както трябва да бъде. За печалбата от 28,5 млн.лв. вероятно е донесло и вдигането на цената на билетите в градския транспорт. Ако още веднъж вдигнете цената, ще се вдигне и печалбата на ЦГМ", коментира Иван Таков от групата на БСП в СОС.

"При 30 на сто ръст на ЦГМ защо до момента не е облагородена средата и няма нито един паркинг", попита още Таков.

Неговата съпартийка Милка Христова повдигна въпроса за дъщерните фирми на Софийски имоти, което има 9,7 млн.лв. печалба. Оказа се, че една от дъщерните фирми на Софийски имоти - завод "Проект", има загуба от 226 хил. лв. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама