Общинските дружества да плащат дивиденти на Столичната община

12:43, 22 юни 17 25 379 Шрифт:
Автор:

Общинските дружества трябва да плащат дивиденти на Столичната община в размер на 15-20 на сто. Това предложи финансистът Стоян Александров, който е съветник от Политическа група 5 в СОС. Предложението му е тези дивиденти да бъдат вкарани в разглеждането на бюджета за следващата година.

"За пет години дивидентът трябва да нарасне на 50%", заяви бившият финансов министър.

Той обърна внимание, че водещото при избора на мениджмънта на общинските дружества трябва да бъде бизнес планът и той да се обвърже с договора на мениджъра.  Също така да има и засилен контрол дали се изпълнява този бизнес план и ако той не се изпълнява, да бъде сменен ръководителят на дружеството. 

Александров коментира и кредита на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) от 60 млн.лв., който е изтеглен от Българската банка за развитие (ББР) с 6 на сто лихва.

"Големите банки в момента дават кредити с 4 на сто лихва. При два пункта по-ниска лихва, това са 1,2 млн.лв. Защо да няма разговори с някоя от търговските банки. Също така ББР е на подчинение на финансовия министър, а той е от ГЕРБ. Защо да няма разговор за сваляне на лихвата", попита Стоян Александров и обясни, че няма нищо лошо в това дори Столична община да бъде гарант за подобен кредит.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама