Пак ще ремонтират Зимния дворец

13:00, 22 юни 17 / Спорт 25 374 Шрифт:
Автор:

„Най-късно през септември ще започне ремонтът на Зимния дворец“, обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на контрол в парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта. Това обаче е в началото на зимния сезон, но графикът вече бил съгласуван с федерация по кънки. Според него, съоръжението е в лошо състояние, но няма опасност нито за трениращите, нито за работещите там, защото инсталацията се поддържа.

Сагата с ремонта на най-голямото зимно съоръжение у нас се точи още от времето на правителството на Орешарски, когато тогавашният министър на спорта Мариана Георгиева пусна поръчка за 50 млн. лв. Наследничката й в служебния кабинет Евгения Раданова я спря, а Красен Кралев при първия си мандат успя окончателно да спечели съдебните дела за пълно спиране на процедурата. Преди година предвидените пари за ремонта бяха пренасочени за построяването на "Арена Бургас".

Още по 200 000 лв. ще прибавят към бюджетите си три федерации, спортистите на които са в подготовка за Зимните олимпийски игри през 2018 г. (9 – 25 февруари в Пьонгчан, Южна Корея). Това са кънките, ските и биатлона, които годишно разполагат съответно със 765 128, 1 500 000 и 1 100 000 лева. Четвъртата федерация - по шейни на улей и естествени трасета, харчи държавни пари годишно в размер на 82 640 лв.

„Държавата е съпричастна към хората с увреждания. За четири години 3 111 940 лв. са отпуснати на Българската параолимпийска асоциация и 2 849 539 лв. на Спортната асоциация на глухите в България", е отговорът на спортния министър по повод обвиненията, че грижата не е адекватна. 

Миналото лято българските параолимпийци остро протестираха за размера на техните премии след игрите в Рио де Жанейро и подадоха жалби в Комисията за защита на дискриминацията, но те бяха отхвърлени. Министърът на спорта твърди, че до миналата година половин милион лева са били разпределяни между 12-14 спортисти.

По „Програма за развитие на спорта за хора с увреждания” през 2017 г. са одобрени, финансирани и се изпълняват 7 проекта на - Българска параолимпийска асоциация, Спортна федерация на глухите в България, Българска федерация по баскетбол, Българска федерация по канадска борба, Българска федерация по тенис, Българска федерация по конен спорт и Българска федерация спорт за хора със зрителни увреждания.

По жизнено важната, според Кралев, програма „Научи се да плуваш, е установено, че част от клубовете я изпълняват фиктивно и е нужно засилване на контрола."

До края на юли се очаква в Парламента да влезе Законът за спорта. В момента тече оценка на въздействие, след което трябва да бъде одобрен от Министерски съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама