Везенков може да не играе повече за България

13:33, 22 юни 17 / Спорт 25 447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Звездата на баскетболния ни национален отбор Александър Везенков може да не играе повече за България, ако подпише с тим от НБА.

206-сантиметровото крило участва в Драфта на Лигата, който ще се проведе тази нощ в Ню Йорк, като се очаква някой от 30-те отбора да го избере в края на втория кръг.

Ако бъде избран в Драфта и остане в НБА, Везенков ще стане един от потърпевшите от новите правила на международната федерация ФИБА. От тази година се променя форматът на квалификации за големите първенства, като вместо лятото, мачовете ще се играят по време на сезона в т. нар. „прозорци”, както е във футбола, например.

Това принуди НБА да обяви официално, че няма да допуска свои баскетболисти да играят за националните си отбори, тъй като те са изложени на риск от контузии, а в САЩ ще трябва да им плащат огромни заплати без на практика да могат да използват услугите на играчите ако нещо се случи.

Забраната важи само за квалификационните прозорци на националните отбори, но не и за големите шампионати като континентални първенства, световно или Олимпийски игри. В случай, че стане НБА играч, Везенков ще може да играе за България на някой от тези форуми, стига разбира се, националите ни да се класират за тях без негова помощ.

Не е изключена възможността Везенков да бъде избран в Драфта, но да продължи да играе за сегашния си клуб Барселона още един сезон. При подобен развой също бъдещето на 206-сантиметровото тежко крило в представителния ни тим ще бъде поставено под въпрос.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама