Бившият председател на Районния съд обжалва избора на съдийската квота във ВСС

13:46, 22 юни 17 / Политика 25 717 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Бившият председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов обжалва решенията на изборната комисия за избор на членове на ВСС от съдийската квота. 

Той внесе жалбата си тази сутрин в съвета. Целта на Лалов е да се провери надеждността на електронната система за дистанционно гласуване, внедрена от този ВСС, посочва съдията в жалбата си. 

Друг довод, който той излага, е, че по-голямата част от съдиите, са предпочели да гласуват през системата, а въпреки изразените опасения преди избора, ВСС е отказало да предостави доказателства за сигурността й.

Лалов беше един от 27-те кандидати за член на новия съвет, който обаче не получи достатъчно гласове на вота. 

Председателят на ВКС Лозан Панов, който говори пред медиите преди да бъде внесена жалбата на Лалов, коментира, че може би е добре да има обжалване, за да се мине процедурата по избора докрай. Той обаче отбеляза, че трябва да се проверят доводите в подобна жалба. 

Преценката как да бъде проверяван електронният вот, ще бъде на съдебния състав, който ще разглежда жалбата - двама съдии от ВАС и трима от ВКС, посочи Панов.

По темата за обжалване на избора на членове на ВСС от съдийската квота Георги Колев - председател на ВАС, заяви, че според него няма основание за оспорване на избора. Колев коментира, че смесеният съдебен състав ще реши дали е възможно да се провери електронният вот и по какъв начин се случи това.

Председателят на ВАС определи избора на съдиите за членове на ВСС като професионален и изрази надежда, че новите членове ще се справят там, където настоящият състав не е успял.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама