$3 до 5 млн. договор за Алекс Везенков, ако го изберат в Драфта на НБА

15:25, 22 юни 17 / Спорт 25 580 Шрифт:
Автор:

В ранните часове на 23 юни (2 часа българско време) в „Барклис Център (Ню Йорк) започва Драфта в Националната баскетболна асоциация (НБА). Тази година той има български привкус, заради участието на най-силния ни в момента играч Александър Везенков. След силния сезон в Лига Ендеса (Испания) крилото на „Барселона“, според специалисти, има реален шанс да бъде избран поне във втория кръг на Драфта.

Везенков-син е поставен от американското издание „USA Today” в ТОП 10 на най-добрите леки крила.

„Алекс е в САЩ и аз чакам резултата като всички. Реалист човек съм и действам едно по едно“, сподели за Топновини бащата на състезателя Сашо Везенков. 

Известният ни в миналото баскетболист е директор на ОСК „Лукойл“. На въпрос, ако бъде избран, дали Алекс ще предпочете първенството зад океана, Везенков-баща отговори, че синът му има 2-годишен договор с „Барселона“, има и мениджър и той не иска да се меси в решението му.

„Все пак на 6 август навършва 22 години - възраст, на която ясно трябва да знае какво иска“, добави Везенков-баща. 

По-паметливи напомнят, че на няколко пъти младият баскетболист, чиято майка също е била спортистка – състезателка по тенис на маса, е загатвал, че иска да изкара сериозната европейска школа и да отиде в НБА напълно подготвен.

Колаж: Топновини

"Надявам се Везенков да бъде избран и оценен в момента какво може, за да получи предложение за сериозен договор в рамките на 3 - 5 млн. долара годишно", каза за Топновини председателят на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков. Още преди две години той лично е завел скаути от НБА да гледат изявите на Везенков.

„Сега вече това не е нужно, защото той е наблюдаван в „Барселона“, а там организацията се доближава до тази в НБА, защото 56 души се грижат за 15-16 баскетболисти, пътува се със собствен самолет и има още много други екстри“, смята Глушков. 

Според него, отдавна са отминали годините, когато при „извънземните“ се е търсело здрави и високи играчи, днес е трудно да имаш отличен стрелец от „тройката“ с такава физика. Знае, но не показва притеснение, че по правилата на НБА Везенков няма да има възможност да участва на европейските квалификации за националния ни отбор.

Точно преди 32 години Георги Глушков става първият баскетболист не само от България, но и от Източна Европа, който участва в най-комерсиалното първенство на планетата по този спорт. На 25 години 203-сантиметровият българин облича екипа на Финикс Сънс, но играе само един сезон за него. Завършва кариерата си в Пискинола (Италия). 57-годишният Глушков от 2011 г. е председател на Българската федерация по баскетбол.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама