Всеки четвърти българин живее с около 300 лева на месец

17:13, 22 юни 17 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Все повече българи живеят в бедност. В края на 2016 г. в лишения са били над 1,6 млн. души у нас, съобщиха от НСИ.

Почти всеки четвърти българин през миналата година е живял с доходи под 308 лева на месец. Линията на бедност е намаляла от 325 лв. именно на 308 лв. Броят на хората живеещи в лишения нараства с 53 хиляди души за година достигайки близо 23% от населението на България.

Още по-притеснително е, че расте броят на бедните, които всъщност работят - те са около 12% от всички живеещи в лишения. По-голямата част от работещите бедни са мъже - над 13 на сто, а жените в бедност, които работят са близо 10%.

Нивото на образованост оказва съществено влияние върху риска от бедност при заетите. Близо 2/3 от работещите бедни са с начално или без образование. Колкото по-високо е образователното равнище, толкова делът на бедните сред работещите намалява. Делът на работещите бедни с висше образование е 5,4%.

През 2016 г. най-висок е относителният дял на бедните сред лицата от ромската етническа група - 77.1%, а най-нисък - сред лицата от българската етническа група - 15.7%. Наблюдават се съществени различия в разпределението на бедните от различните етнически групи според икономическата им активност. Сред бедните от българската етническа група преобладават пенсионерите (42.6%), докато при ромската етническа група най-висок е относителният дял на безработните лица (39.1%). По отношение на работещите лица най-висок е относителният дял на работещите бедни сред турската етническа група - 29.0%, при 28.1% работещи бедни от ромската етническа група и 27.9% сред българската етническа група.

Оценката в зависимост от домакинството показва, че най-много живеещи в бедност са самотните хора над 65 години, както и домакинствата с три и повече деца. За оценка на материалните лишения на домакинствата се използват девет въпроса, свързани с потреблението на конкретни стоки и услуги.

Най-голям брой лица изпитват ограничения по отношение на почивката извън дома (56.3%) и възможностите да посрещнат неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.) със собствени средства (54.1%). Успоредно с това 2.8% от лицата не могат да си позволят телефон, вкл. мобилен, 1.4% - цветен телевизор, 9.0% - автоматична пералня, а 34.5% - потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама