Лют скандал между членове на СЕМ и СБЖ за бъдещето на радио "България"

18:34, 22 юни 17 25 1291 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

"Понеже един от народните представители тук спомена „посланици”, ще спомена, че има подготвено писмо от испаноговорящите посланици – те са останали вече малко, посланикът на Испания, на Аржентина, на Куба и на Венецуела, ще отправя един въпрос към един член на Съвета на електронни медии – госпожа Жотева. Бих искала да се поинтересувам – имам информация от много достоверен източник, вчера Вие сте обяснили на един от тези испаноезични посланици, че в резултат на Ваш личен разговор с външния министър госпожа Екатерина Захариева, тя Ви е казала, че е за закриването на „Радио България“. Бихте ли обяснили, откъде имате тази информация? Както чухме, позицията на Външно министерство е друга?". 

Това изказване на Къдринка Къдринова, направено по време на заседание на парламентарната комисия по култура и медии на 15 юни в сградата на Народното събрание във връзка с казуса около радио "България”, отприщва гнева на члена на Съвета за електронни медии (СЕМ) Бетина Жотева. 

"Много внимателно! Ама много внимателно! Значи, който се е опитал да ме вкара в интрига, не е прокопсал... Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става!“ – тази и други закани от този род отправи Жотева към журналиста Къдринка Къдринова. 

Думите на Жотева са документирани в аудио запис, направен по време на заседанието и публикуван на сайта на Съюза на българските журналисти, чийто отговорен редактор е именно Къдринка Къдринова.

По този разрастващ се скандал репортер на Topnovini.bg потърси двете страни, да се изясни случаят.

Къдринка Къдринова заяви пред Topnovini.bg, че вече е сезирала Етичната комисия на СБЖ по скандалния казус. А фактът, по думите й, че е направен от страна на член на СЕМ, е още по-смущаващ.

На сайта на СЕМ е посочено, че този осъществяващ надзор над електронните медии орган „се ръководи от интересите на обществото, защитава свободата и плурализма на словото и информацията”. Ето защо смятам за недопустимо член на структура, която следва такива принципи и дори надзирава дали другите ги спазват, да отправя заплахи към журналист по време на изпълнение на професионалните му задължения заради зададен журналистически въпрос", категорична бе Къдринова.

Според нея, засега е напълно достатъчно да бъде сезирана само Етичната комисия на СБЖ, но ако се наложи, може да се обърне и към съда. 

На напълно противоположно мнение обаче, бе Бетина Жотева, която от своя страна обвини Къдринка Къдринова в публично набеждаване и клевета. 

"Всички тези, които започнаха тази гнусна атака срещу мен, крият какво реално се случи на въпросната комисия", възмути се Жотева. Тя поясни пред наш репортер, че повод за острата й реакция са думите, които по време на въпросното заседание е казала Къдринка Къдринова.

Бетина Жотева е категорична, че "това е невероятна долнопробна клюка". Тя бе категорична, че нищо от това, което Къдринова казва, не е вярно. "Въобще не съм говорила с г-жа Захариева, откакто тя е станала външен министър. Нито за радиото, нито за каквото и било. Не съм виждала очите на испаноговорящите посланици, за да им обяснявам каквото и да било, особено за радио "България. Затова смятам да си търся правата в съда, защото това беше публично набеждаване и клевета". 

Жотева бе категорична, че нито един от присъстващите на заседанието на медийната комисия на 15 юни, нямало да потвърди думите на Къдринова.

"Мисля си, че няма нормален човек, който на подобно място му направят подобна интрига, в подобна ситуация, да реагира нормално", защити се Бетина Жотева. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама