Съдийка не иска да гледа делото за мръсния въздух, защото е увредена от него

10:15, 23 юни 17 25 977 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съдия Божана Желязкова от Софийския градски съд (СГС) се е отвела от делото за мръсния въздух в София, защото и тя, и семейството ѝ са увредени от същия въздух, което поставя под съмнение нейната безпристрастност, съобщи "Дневник".

Делото е заведено от няколко неправителствени организации, които съдят Столична община заради бездействието ѝ през годините за борба със замърсяването на въздуха.

"Определеният съдия-докладчик след като детайлно се запозна с материалите по делото, намира, че с оглед предмета на делото е налице основателно съмнение в неговата безпристрастност, тъй като той и семейството му са сред живущите и работещите на територията на Столична община, като ежедневно търпят твърдяното нарушение - съдията докладчик и семейството му също са сред увредените от мръсния въздух в гр. София през цитирания в исковата молба период, продължават да живеят и работят в нездравословна и неблагоприятна околна среда, която е в несъответствие с установените стандарти и нормативи", пише съдия Желязкова и отказва да гледа делото. След ново разпределение, то се е паднало на съдия Богдана Желявска.

Под исковата молба, подадена в края на май, са се подписали от "Спаси София", "За Земята - Достъп до правосъдие", Асоциация "Диабет тип 2" и Център за независим живот. Адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов също се включиха в кампанията.

Организациите, обединени под името "Група за чист въздух", твърдят, че в периода 2015-2017 г. въпреки сериозните нива на замърсяване с фини прахови частици от общината не предприемат никакви мерки, за да предпазят населението на града. Според тях София е била управлявана в продължение на две години без приета стратегия за справяне с проблема.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:24, 19 дек 21

Съдия Желязкова известна в кулоарите с лют и вулгарен език.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама