Синдикатите излизат на протест, искат ръст на заплатите на медицинските сестри

15:45, 23 юни 17 25 1398 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

Два лева на ден е сумата, която се отпуска за изхранването на едно дете в яслена група. Това стана ясно на Националната конференция на тема „Проблеми и перспективи на здравните грижи в училищното и детското здравеопазване в Република България“.

По време на конференцията бяха засегнати редица проблеми, свързани със условията на труд и заплащането на здравните работници в яслите, детските градини и училищата. Средната възраст на заетите в сектора е 58 години, като има и случаи на наемани на работа над 80-годишни медицински сестри, поради липса на по-млади кадри. Броят на децата в групите също е силно завишен и вместо заложените в наредбите 18, в тях обикновено са записани по 30.

Гост на форума бе и заместник-здравният министър Мирослав Ненков, но предизвика неодобрението на синдикатите с това, че остана едва за няколко минути, извинявайки се с неотложни ангажименти.

В кратката си реч Ненков заяви, че Министерството на здравеопазването застава зад исканията на присъстващите за увеличение на заплатите и обясни, че стартира и работна група за въвеждане на Медицински стандарт за упражняване на дейността на специалистите в сферата.

Заплатите варират от 500 до 700 лева, потвърдиха от КНСБ. Най-високи са във Варна, където е достигнат тавана, в София брутното възнаграждение е 605 лева.

„Обещанията не са промяна, това, което ние направихме е, че поискахме увеличаване на стандартите от 14 до 18%, което ще даде възможност за известно мръдване на възнаграждението“ - каза Иван Кокалов от КНСБ. 

Той допълни, че проблемът е не само със заплатите, но и с условията на труд. И още - продължаващото обучение на специалистите, би трябвало да се заплаща от държавата, категоричен е синдикалистът. Важно, по думите му, е да има и уеднаквяване на размера на възнаграждението, тъй като не е редно за един и същи труд, работещите да получават различни заплати.

От двата синдикат (КНСБ и „Подкрепа“), както и от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи заявиха, че ако исканията им не бъдат чути от Министерството на здравеопазването и Финансовото министерство и не бъдат предприети съответните мерки, те са готови да излязат на протест.

„Искаме бюджета за следващата година да е адекватен, за да може тези заплати да се увеличат чувствително, а оттам нататък трябва да има програма за постепенни последващи увеличения. Ще видим дали това, което обещават от финансовото и здравното министерство и случва и ако не, есента всички, които днес сме тук, сме готови да излезем на протест, защото нещата се извоюват с битка“ - беше категоричен Кокалов.

По времена дебата се засегна темата и промяната на наредбите, които към този момент ограничават изключително много правата на медицинския персонал в учебните заведения, давайки му възможност, при проблем, единствено да звънне на линейка. Специалистите изразиха негодуванието си от това, че не е регламентирано задължителното наличие на редица медикаменти в аптечките, които са основни и без които няма как да се реагира адекватно в случай на нужда. Беше посочена и лошата комуникация между личните лекари и медицинските лица в училища и градини и че често такава напълно липсва. Точно, както се оказа, че някои места в страната все още има и училища, в които изобщо няма медицински персонал.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Newlanfetry 11:12, 15 мар 21


Школа отказалась впустить ребенка на занятия из-за цвета его волос. Об этом сообщает Grimsby Telegraph.

Согласно материалу, Джейкоб Ли-Стоукс (Jacob Lee-Stokes) на протяжении двух месяцев находился дома на карантине, связанном с пандемией коронавируса. В это время он экспериментировал со своей прической и красил волосы в голубой и розовый цвета. Вскоре после этого он решил вывести упомянутые оттенки и вернуть свой натуральный рыжий цвет.

Однако школьнику не удалось добиться равномерного окрашивания. Его волосы стали светлыми у корней и более темными к кончикам. В первый день учебы после отмены режима самоизоляции руководство школы Humberston Academy не пустило Ли-Стоукса на занятия из-за его внешнего вида.

По словам матери ученика Джеммы Лининг (Gemma Leaning), школа посоветовала ее сыну полностью сбрить волосы. «Это возмутительно. Я понимаю школьную политику, и, если бы я могла, я бы отвела его в парикмахерскую, но ни у кого нет такой возможности во время пандемии. Это несправедливо. Они бы не сказали девушкам сбривать волосы в подобной ситуации. Кто вообще решает, что красиво, а что нет?» — подчеркнула женщина.

Джейкоб Ли-Стоукс заявил, что школа должна уделять больше внимания тому, насколько хорошо дети справляются с обучением, а не тому, как они выглядят.

Руководство школы также высказалось по поводу сложившейся ситуации: «У нас есть четкий регламент, в котором расписаны правила презентабельного внешнего вида наших учеников. Родители и дети обязаны тщательно готовиться к первому дню в учебном заведении. Мы ожидаем, что семьи предпримут соответствующие действия, чтобы плавно влиться в начало учебного процесса после самоизоляции».

Ранее в марте дети нанесли крем от прыщей на лица и были отчислены из школы за оскорбление темнокожих. Речь идет о кадре, сделанном в 2017 году, однако о последствиях съемки стало известно только сейчас. На фото запечатлены трое 14-летних подростков с темно-зеленой краской на лице.

Партнер и спонсор новостей - https://zaimys.online/

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама