Веселин Марешки е изнудвал, за да изгради монопол на аптечния пазар в цялата страна

16:55, 23 юни 17 25 1471 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Фармацевтичният бос  Веселин Марешки е заплашвал 7 собственици на аптекарски вериги, за да ги принуди да прекратят търговската си дейност, или да си си прехвалят управляваните от тях аптеки на търговски дружества, собственост или контролирани от настоящия депутат от ПП "Воля". Това стана ясно на специален брифинг, свикан от прокуратурата, по повод отправеното искане на Сотир Цацаров за снемане имунитета на народните представители от ПП „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов.

Според държавното обвинение, доказателствата сочат, че в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г., Марешки е заплашвал собствениците на аптеки, че чрез целенасочен административен натиск – извършване на тенденциозни проверки от приближени до него служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и други нелоялни търговски практики, ще доведе до фалит търговските им дружества и ще ги принуди да преустановят дейността си.

За да изпълни намерението си, през есента на 2012 г. за директор на Изпълнителната агенция по лекарствата бил назначен лекар, който е съпруг на негова служителка. Той пък назначил в агенцията множество служители, които не притежавали необходимия ценз, но изпълнявали желанията на Веселин Марешки.

Тези служители са изпращани на масирани проверки в набелязани аптеки, където са съставяли актове и отнемали лицензи по причини, за които агенцията няма задължение да следи. 

"През 2013 г. са отнети 11 лиценза на аптеки заради това, че не отговаряли на изискванията", каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Следвала среща с Марешки. От аптекарите се искало да прехвърлят собствеността си на дружеството, собственост на Марешки, разказа още Арнаудова. 

"Ако лицето не се съгласи, следвала заплаха, че до обекта им ще бъдат отворени наказателните аптеки на Марешки", допълни говорителят на главния прокурор.

Втората схема за натиск е била чрез създаване на т.нар. „наказателни аптеки“, които били отваряни в непосредствена близост до оборотни и печеливши аптеки, набелязани за поглъщане. Въпросните "наказателни аптеки" са продавали лекарствата в тях с поне 10% по-евтино, докато конкурентът се „предаде“. Освен това, били са наемани и младежи, които на самия вход на конкурентните аптеки, са промотирали по-ниските цени на въпросните "наказателни" фармацевтични магазини.

"Наказателните" аптеки действали под името „Супер нова“ в Северна България и „Лидер“ в Южна България, които според прокуратурата, или са на самия Марешки, или на негови подставени лица.

Държавното обвинение разполага със записи от специални разузнавателни средства (СРС), в които Марешки обяснява стратегията си и разпорежда кои конкуренти и по какъв начин да бъдат „ударени“. В тези СРС-та ставало ясно, че фармацевтичният бос бил готов да работи дори на загуба, само и само да доведе конкурентите си до фалит. 

Имало и трета схема за поглъщане на аптеки, която бе описана от прокуратурата. По думите на Румяна Арнаудова, Марешки е принуждавал свои конкуренти да им продава лекарства от неговия дистрибутор на едро „Фармнет“, който е управляван от другия обвиняем по делото Пламен Христов.

"Отправяни са заплахи, че ако не зареждат лекарства от този склад, до тях ще отворят т.нар. наказателни аптеки, подчерта Арнаудова. 

Цените в тази фирма-склад били с около с 3% по-високи от другите дистрибутори на пазара. За сметка на това, "Фармнет" в началото предлагала продукцията си на разсрочено плащане. В същото време, след като се натрупат повече задължения на аптекарите, е искано плащане наведнъж на целите суми. Ако не бъде извършено плащането, е искано прехвърляне на дялове от конкурентните аптеки.

По думите на Арнаудова, след като аптекарите започват да купуват лекарствата от този склад, на практика Марешки е имал възможност да контролира дейността на аптеките им и да знае кога да отправи предложение за прехвърляне на собствеността на аптеките, при което те биха се съгласили да ги продадат на ниска цена.

"Отправяни са били директни заплахи за това, че "ако искаш да излезеш достойно, вземи някой лев, но ми прехвърли аптеката", уточни говорителят на Цацаров.

Според прокуратурата, целта на Веселин Марешки е била да изгради монопол на аптечния пазар в цялата страна.

"По това дело предстоят множество още действия, тъй като имаме данни, че не само тези 7 човека, които свидетелстват смело, но и други аптекари са били подложени на натиска и които вече са прехвърлили собствеността си. Очакваме Народното събрание да даде разрешение прокуратурата да продължи разследването, за да възстановим всички факти", завърши Румяна Арнаудова. 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама