17 нови професии ще се изучават в дуална форма в професионалните гимназии

19:05, 23 юни 17 25 515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нови 17 професии ще бъдат включени в дуална форма от следващата учебна година, съобщават от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН). План-приемът предвижда от септември 923 деца от 17 области в страната да се обучават чрез работа за общо 29 професии в 29 професионални гимназии и паралелки. Сред новите възможности ще бъде професията „Приложен програмист“. Дуално обучение по нея е заявено в по една паралелка в софийската Професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ и Професионалната техническа гимназия „Никола Й. Вапцаров“ във Враца.

Обучение чрез работа в различни гимназии в страната ще има още по професиите „Електротехник“, със специалности „Електроника“, „Електробзавеждане на производството“ и „Електрически инсталации“, „Техник на енергийни съоръжения и инсталации“ със специалност „Възобновяеми енергийни източници“ и др.

Три от новите специалности, по които ще има дуална форма на обучение, са по българо-швейцарския проект ДОМИНО. Това са „Автомобилна мехатроника“, „Промишлена електроника“ и „Мебелно производство“. В рамките на проекта за последните две години са се включили 425 ученици от 16 професионални училища в страната. Участие са взели 62 фирми и предприятия.

Снимка: МОН

Младежите, които се обучават в единадесети и дванадесети клас в дуална форма, ходят по два дни на училище и три на работа. За труда си те получават 90% от минималната работна заплата в страната. Част от фирмите могат да предоставят и стипендии, които са отделно от възнагражденията на учениците.

В МОН днес бяха връчени награди на деца от паралелки с дуално обучение по професия „Готвач“, които участваха в конкурса „Аз готвя най-добре“ на Швейцарската образователна група. Учениците писаха есета за ресторанта на мечтите им. Най-добрите от тях бяха заснети на клипове и качени на сайта на проект ДОМИНО.

Първата награда в конкурса взе деветокласничката от Професионалната гимназия „Св. Иван Рилски“ в Перник Десислава Кирилова. Тя ще изкара едноседмичен курс по готварство в Кулинарната академия в Швейцария. Втори се класира бургазлията Костадин Джардов от Професионалната гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, който също ще поеме към Швейцария, където ще е гост на Ден на отворените врати на Швейцарската образователна група. Третото място в конкурса бе отредено на Халиме Кралъ от Бургас и перничанката Ивета Александрова. Те получиха от представителя на Швейцарската образователна група за Източна Европа Камий Хосейни книга с рецепти и готварска престилка от музея на прочутия швейцарски майстор-готвач Антон Мозиман.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама