Светлана, майка на 2 деца: Видеонаблюдението е стресиращ фактор, който ще се отрази неблагоприятно

19:49, 23 юни 17 25 917 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

По повод провелата се Национална дискусия на тема „Проблеми и перспективи в училищното и детското здравеопазване в Република България“, репортер на Topnovini.bg разговаря със Светлана – майка на две момчета (едното на почти 3, а другото на 5 години), които посещават ясла и детска градина. Пред нас тя разказа впечатленията си за условията в групите на децата й, както и за грижите, които полага персоналът за тях.

Двете момчета на Светлана са тръгнали на яла на 2-годишна възраст. Едното е посещавало самостоятелна ясла, а другото детска градина с такава група в нея. И на двете места изискванията за броя на персонал са били спазени и на смяна за децата й са се грижили по една медицинска сестра с помощничка. Те са били подпомагани и от педагог, занимаващ се поне по два часа на ден с подрастващите.

Различие има в броя на децата – в самостоятелната ясла, те са по-малко, а в тези към градините цифрата стига до 20, както е в групата на малкия син на Светлана.

Майката споделя, че е изключително доволна от грижите, които персонала полага за децата й.

„Знам колко ниски са доходите на тези жени, както и колко е трудно да се работи с деца, но те успяват да се грижат добре за тях и винаги да са усмихнати сутрин, когато изпратя сина си и вечер, когато го вземам. Доколкото знам, едната от медицинските сестри в яслата е на около 70 години, но това по никакъв начин не й пречи да се справя страхотно с работата си. Напротив, аз съм спокойна и сигурна, че тя има опит и полага адекватни грижи за децата.“

Светлана е силно учудена, че децата й са изхранвани с по 2 лева на ден, тъй като впечатленията й са, че им са, че им се предлага разнообразно и здравословно меню.

„Винаги имат закуска, в 10:00 часа им дават плод, следва обяд, който е тристепенно меню, където десертът отново е плод, което много ме радва. Аз съм сигурна, че децата ми ядат качествена храна, но не знам как се справят да им я осигурят на тази цена.“

Майката се притеснява, че недоброто финансиране на всички дейности, както в ялите, така и в детските градини често води до това да страдат децата.За щастие, ръководствата на заведенията, които посещават синовете й, намират начин да се справят успешно и на този етап  тя  не  е  срещала проблеми.

Относно нашумялото в последно време искане от страна на голяма част от родителите, да има видеонаблюдение в детските градини и яслите, Светлана се обявява категорично против.

„Моята позиция е против, защото хората, които работят в ясли и детски градини са изложени на достатъчно стрес от отговорността да се грижат за толкова много деца. За мен, видеонаблюдението е допълнителен стресиращ фактор, който ще се отрази, както на тях, така и на нашите деца. Считам, че има други мерки за справяне с проблемите като това да се работи за подобряване на комуникацията между родителите и персонала, които е добре да се опознават предварително, да се намали числеността на групите, да има период на адаптация и т.н.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама