Националният военноисторически музей гостува на галерия „Средец“

11:10, 27 юни 17 / Култура 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изложбата „Ярослав Вешин - един колоритен чех в България“ ще бъде открита на 30 юни от 17:00 часа в галерия „Средец“ и може да бъде видяна до 14 юли, съобщават от галерия „Средец“.

Колекцията картини е подготвена по повод 101-ата годишнина на Националния военноисторически музей. Тя представя произведения на един от виртуозите на четката – чех по произход, но българин по душа, които са част от най-старата колекция на музея.

В изложбата ще бъдат показани петнадесет от неговите платна, които представят, както парадно-официалната част, съпътстваща живота на офицерите от Българската армия, така и свидетелствата за преживяното и изстраданото в Балканските войни, запечатали реализма на живота на фронта. Сред изложените картини са „На нож“, „Портрет на ген. Данаил Николаев, 22 септември 1908 г.“, „Сигнализация“, „Граната“ и други.

Ярослав Вешин е посветил живота си на България и създава едни от най-вълнуващите сцени на родната живопис със силно емоционално въздействие и художествено майсторство. През 1904 г. той става първият главен художник към Министерството на войната и се утвърждава като родоначалник на баталния жанр у нас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама