Арх. Здравко Здравков: Проектантите да поемат отговорност

13:59, 27 юни 17 25 487 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Единственият възможен начин за намаляване на административната тежест е създаване на механизми за поемане на отговорност от проектантите, като те трябва да я носят в целия процес - проектиране, строителство, дори и за гаранционните срокове на завършване на сградата. Това заяви  главният архитект на Столичната община арх. Здравко Здравков на форум за намаляване на административната тежест в строителството.

Министърътна МРРБ Николай Нанков пък съобщи, че предстои създаването на работна група, която през летните месеци да промени в нормативна база главно по линия на Закона за устройството на територията /ЗУТ/.

От Камарата на строителите в България се обявиха за въвеждането на мълчаливото съгласие в строително-инвестиционния процес и за електронизация на всички процедури, свързани със съгласуване и одобрение на строителните книжа, издаване на строителни разрешения с цел намаляване на административната тежест в краткосрочен план. В дългосрочен план са нужни промени в нормативната уредба, като от камарата са разработили три законопроекта, които да подменят ЗУТ и в тях е интегриран германският опит в строително-инвестиционния процес.

"Споделената отговорност между проектант, надзорник и главен архитект е в основата на всякакви административни тежести, допълни той на кръгла маса на тема "Възможности за намаляване на административната тежест в строително-инвестиционния процес", обясни Здравко Здравков.

Според главния архитект проектантът няма да проектира по двадесет сгради годишно, а по две и ще може да си отговорим на въпроса и за хонорарите за проекта и на много други. Една от възможностите е за намаляването на административната тежест е поемането на съответните ангажименти от страна на проектантите, намаляване на режима, който главните архитекти съгласуват, и той да бъде само в посока съответствие с градоустройствените решения, посочи Здравков.

По думите му единственият възможен начин гражданите да спрат да комуникират с администрацията е създаването на максимален брой електронни услуги. Министър Николай Нанков посочи необходимостта да се прецизира въвеждането на "мълчаливото съгласие" в инвестиционния процес. Ще се държи изключително на електронизацията и цифровизацията на процесите и на документи, заяви министърът. Всички общини, без София, за издаване на виза за проектиране не използват електронна скица, в общинска администрация за данъчни нужди - данък "сгради" и такса "битови отпадъци", в масовите случаи също не се използват електронни скици, при положение, че тази услуга вече се предоставя от Агенцията по кадастър, изтъкна министърът.

Друг приоритет в намаляването на бюрократичния натиск е съкращаването и облекчаването на сроковете и процедури, където това няма да доведе до затрудняване на процеса. Според министъра стремежът трябва да е към това административният контрол да отпадне за сметка на контрола вътре в браншовите организациите и при участниците в инвестиционния процес, но в рамките на разумното. Има още какво да се облекчава относно процедурите в инвестиционния процес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама