Столичани и Столична община да се простят с къпалнята "Мария Луиза"

14:52, 27 юни 17 25 2280 Шрифт:
Автор:

Известната столична къпалня "Мария Луиза" вече търси своето място в историята на София. И не защото столичани са я забравили, а защото тя се превърна в руина, след като бе дарена с апорт на едни "благородници" общински съветници, които я харизаха на известна мутренска фирма. Къпалнята е един от онези обекти, които бившият шеф на общинската фирма "Софийски имоти" Тошко Добрев даряваше, апортираше и заменяше централни софийски терени срещу един компютър и лаптоп. 

Това че години наред Добрев го разкарваха из съдебните зали, изобщо не устройва нито Столична община нито софиянци.

Къпалнята "Мария Луиза" е безвъзвратно загубена, независимо, че 41,96% от акциите все още са на общинската "Софийски имоти". С много усилия, сегашното ръководство на тази фирма, години наред се опитва да изчисти реномето, което вече не е мафиотско, такова каквото го наследиха от Тошко Добрев. 

"Мария Луиза" отдавна е апортирана в общото дружество "Парк Мария Луиза" АД. "Софийски имоти" обаче нямат глас в управлението. Представителите й присъстват само по покана на Общите събрания, когато се приемат годишните финансови отчети на дружеството.

Мажоритарният дял на "Парк Мария Луиза" АД се държи от Николай Благоев Проданов, Иван Тенчев и Екатерина Дудова, които са управляващи. Проданов пък е представител на фирмите "Юромарк Асет Мениджмънт" ООД, "Волф лизинг" АД, "Универ инвест" ООД, "Волф" АД и др. Това са дяловете на съпругата на покойния Георги Илиев - Мая Илиева, която след смъртта му ги продава.

Повече от 10 години къпалнята тъне в разруха и бурени. От някогашния плувен комплекс няма и спомен. Там сега бурени са заличили пътеките край басейните, а самите басейни зеят с паднали плочки и без вода. Комплексът няма да работи и следващите 10 години. И Столична община, като принципал на "Софийски имоти", е безсилна да направи каквото и да било. Безсилна е дори да си върне някогашното най-посещавано място за плаж.

"Ние нямаме представител в Съвета на директорите на дружеството "Парк Мария Луиза" АД. Отдавна акционерите нито са вдигали, нито са намалявали капитала. Стоим и чакаме, защото другата страна, която притежава мажоритарния дял може да прави каквото си иска", коментираха пред Topnovini.bg от "Софийски имоти".

Преди време партньорите им в дружеството представили инвестиционно намерение за къпалнята. "То беше доста несериозно. На две страници инвестиционно намерение за 34 млн. лв. От нас искаха и ние да участваме с пари за възстановяването на къпалнята. Но ние смятаме, че апортът на обекта в общата фирма е достатъчно скъп, за да дава "Софийски имоти", респективно Столична община още пари", категорични са от "Софийски имоти".

Така и без съгласието на дружеството партньорите могат дълго да чакащ да рухне тотално къпалнята. Със сигурност обаче, няма да са успешни намеренията им на това място да издигнат голям жилищен комплекс, за какъвто се говореше още преди 8 години. Нито един нормален архитект няма да промени Подробния устройствен план (ПУП) така, че да се разреши застрояването на Борисовата градина. И засега това е единственото спасение за къпалнята, която макар и да не работи, вече 12 години все още връща доста спомени на столичани.

Къпалня Мария Луиза заема около 40,000 кв.м. сред градския парк - Борисовата градина. Заградена е от изток, юг и север с борова гора, над която към юг се очертава характерният за града силует на Витоша и винаги ще бъде апетитна хапка за хората с много, много пари. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама