Казусът с оставката на следователя Петьо Петров приключи

18:46, 27 юни 17 25 495 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението на предишния тричленен  и по този начин потвърди решението на ВСС, с което бе уважена молбата на Петров за напускане на съдебната система, предаде "Правен свят".

През пролетта на 2015 г. тогавашният министър на правосъдието Христо Иванов внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Петьо Петров, по онова време следовател. То бе мотивирано от окончателното решение на ВКС по делото за подкуп срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов, където Петров имаше решаваща роля. Той бе основен свидетел на прокуратурата, но в решението на ВКС се казва, че е осъществил провокация към подкуп, което е престъпление.

На 9 април 2015 г. ВСС отказа да образува дисциплинарно производство срещу Петров. На 23 април 2015 г. министърът на правосъдието обжалва решението на съвета пред ВАС. На 29 април с.г. ВСС освободи Петров от системата по негова молба. И това решение е обжалвано от министъра на правосъдието.

По първия казус - за отказа да се образува дисциплинарно производство, има влязло в сила съдебно решение, с което този отказ е отменен. Въпреки това, ВСС дълго време не образуваше дисциплинарно производство срещу Петров. Стори това едва на 17 март 2016 г.

Междувременно друг състав на ВАС като първа инстанция отмени и решението за гласуваната оставка. В мотивите на тричленния състав се казва, че ВСС е бил длъжен да изчака с решението си за освобождаването на Петров от системата, докато съдът окончателно се произнесе по жалбата на министъра на правосъдието срещу отказа на съвета да образува дисциплинарно производство срещу следователя. Решението на тричленката от 11 януари 2016 г. обаче беше обжалвано от ВСС и така казусът стигна до втората инстанция.

Петчленен състав на ВАС обаче прекрати делото заради процедурно нарушение - тричленката не била изпратила на бившия следовател и на Висшия съдебен съвет своето решение, с което отменя приемането на оставката на Петров. След като то е било отстранено, делото отново отиде пред петчленен състав.

С решение от днес съдиите обаче отменят решението на тричленния състав и окончателно уважиха молбата на Петров.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама