София е в топ 200 на най-скъпите градове в света

09:49, 28 юни 17 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българската столица София попада на 184-та позиция в класацията за най-скъпите градове за живеене в света през 2017 г., в 26-тото поред проведено изследване от консултантската компания Merser, показа справка на Topnovini.bg . Тя е класирана на това място заедно с индийския град Калкута.

Проучването включва кошница от над 200 вида ежедневни стоки и услуги, които обитателите на дадено населено място, включително и чужди граждани, са принудени да плащат всекидневно.

В кошницата са включени цялата палитра от хранителни стоки, месо, плодове и зеленчуци, алкохол и тютюн; домакински и общи услуги, както и услуги и стоки за отдих; електрически стоки, автомобили, облекло; комунални такси и др.

 Снимка: Merser 

В глобалните топ 10 на най-скъпите градове за живеене, номер едно е Луанда в Ангола. Следват Хонг Конг, Токио, Цюрих, Сингапур, Сеул, Женева, Шанхай, Ню Йорк и на десета позиция - швейцарският град Берн.

Луанда се е "изкачил" до номер 1 като най-скъп град в света заради огромната инфлация на местната валута, засиленото търсене на петрол и високите цени на вносните стоки, което надува цените на всички стоки и услуги и разходите за живот, отбелязва изследването.

От градовете в нашия регион, които попадат в класацията, Букурещ е класиран на 104-та позиция, Истанбул - на 142-ра, Атина - на 144-та, Тирана - на 189-та, Белград - на 198-ма, Сараево - 202-ра, Скопие - на 206-та и др.

В класацията прави впечатление, че три швейцарски града за поредна година са в топ 10 на най-скъпите градове в света. В Цюрих тричленно семейство се нуждае от над 3 600 долара на месец като разходи за живот, докато същото семейство в Женева харчи 3 500 долара на месец.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама