"Правосъдие за всеки" внесоха писмо с искания при президента 

11:19, 28 юни 17 25 740 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Инициатива „Правосъдие за всеки“ внесе част от исканията на Марша за правосъдие от 14 юни, придружени с гражданска подписка, при президента и в Народното събрание. Обръщаме се към народните представители и политическите групи в парламента, както и към държавния глава, с искане да се инициира бърза конституционна промяна за намаляване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет преди смяната на неговия състав през октомври тази година. 

Това искат от сдружението. Според тях само така България ще изпълни една от основните препоръки на делегацията на ЕК от редовния мониторингов доклад по глава „Правосъдие и вътрешен ред“, а също на Венецианската комисия, като се намали съществено политическото влияние в независимата съдебна власт и се даде възможност на магистратите сами и в пряк избор да излъчват представители за ръководния си орган. Този нов подход вече даде своите добри резултати при избора на членовете на съдийската колегия във ВСС.

Досега на няколко пъти водещи политици на основните  партии изказаха мнение, че квотата на парламента във ВСС трябва да бъде намалена, а това е и становището на вицепремиера с ресор съдебна реформа г-жа Екатерина Захариева. Моментът е сега, а не след пет години! Ако това не се направи преди избора на новия състав на ВСС, то излиза, че всички обещания на политиците са били мимикрия и лъжа пред европейските партньори и българските граждани.

Намаляването на Парламентарната квота е и едно от седемте предложения на Национална гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“, внесени с подписка на над пет хиляди български граждани в 43-то НС през декември 2015 година и останали неразгледани по същество от парламента.

Ние се обръщаме и към президента,  във връзка със заявената от него позиция за продължаване на съдебната реформа и създаване на единен антикорупционен орган, с молба да упражни инициативата си за промяна на Конституцията в този смисъл. Ако политическата намеса в съдебната власт не бъде сведена до възможния минимум, то каквито и промени да се правят, те ще бъдат блокирани или обезмислени точно в ръководния орган на системата, както се случва и досега. 

А номинациите на партиите от 44-то НС, направени за новия избор, са прекрасна илюстрация на факта, че се търсят удобни и партийно лоялни хора, изявени представители на статуквото или абсолютно неизвестни имена, а не личности с доказани професионални и безспорни нравствени качества.

От "Правосъдие за всеки" са категорични, че време за исканите промени има и те се вместват в сроковете до приключване мандата на настоящия ВСС. Важното е да има политическа воля и държавническа отговорност за смислена реформа в съдебната система и постигане на реално върховенство на правото, а не на политичекото влияние! 

Очакваме и срещата си с българския президент по този и други въпроси на съдебаната реформа, среща, с която той ни адресира още по време на предизборната си кампания. Времето за тази среща също е сега, когато се провеждат консултации за съдебната реформа. Според нас освен висшите магистрати и министрите, отговарящи за реформата, те трябва да включат и гласа на гражданите чрез неговите организации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама