БСП искат анкетна комисия, пускат сигнал до Цацаров за НДК

15:16, 28 юни 17 / Политика 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

БСП искат от парламента да се сформира анкетна комисия за ремонта в НДК във връзка с председателството на България на Съвета на ЕС през 2018 г. Също така от Столетницата ще внесат сигнал при главния прокурор за проверка на обществените поръчки. Това заяви днес в парламентарната зала председателят на БСП Корнелия Нинова.

"По темите които поставихте, г-н Цветанов, че България е парламентарна република и че председателството е изключителен приоритет за всички ни. Колко парламентарна република е онази република, в която не се обсъждат приоритетите на България за европредседателството в  българското НС, а г-н премиерът подписва в Брюксел, с другите две държави приоритетите за председателството? Колко парламентарна е тази република, в която министър-председателят втори месец не идва на парламентарен контрол, за да обсъдим председателството на България? И колко парламентарна и спазваща законите и демокрацията ще е тази република, в която днес предлагаме да обсъдим и да приемем специална анкетна комисия, която да разследва случилото се в НДК?  Да ви видим сега- какви парламентаристи и борци срещу корупцията сте", обърна се към вторият в ГЕРБ Нинова.

"От вчера заглавията във всички вестници са: „Скандал“, „Скандал в управлението“, „Министър уволнява директор на НДК, премиерът го връща и отнема на министъра част от ресора му за председателството“.  Какво става в държавата? Отговорете вие - две лобита в ГЕРБ -бият ли се кой да вземе обществените поръчки за 50 млн. лв. за ремонт в НДК? Така ли е? И двете страни в този спор го признават. Боршош казва: “Няма да подписвам обществени поръчки под натиск и на ръба на закона“. Кой  го кара да го прави?  Няма как да е опозицията, някой от управляващите е. Г-жа Павлова от друга страна казва, че там има данни за  корупция, че тя е информирала премиера и той се е съгласил г-н Боршош да бъде уволнен. Каква парламентарна република и какво председателство, като свеждате всичко до това- кой в ГЕРБ или в управляващото мнозинство да открадне едни пари от един ремонт и от едни плочки. Няма приоритети, няма политики. Председателството беше сведено до смяната на тези плочки. Сега рискувате бъдещето на България.

Това, г-н Цветанов, Ви е парламентарната република и приоритетът председателство на България на Съвета на ЕС. Ето защо, тъй като има основателни съмнения  за корупция, изговорени и от двете страни в този спор,  внасяме анкетна комисия в парламента, която да се занимае със случая по две причини – ако вие не искате, ние се обявяваме за борба с корупцията и паралелната държава и искаме истината; и двамата в спора казват, че председателството е пред провал. Очевидно няма да се справите с този проблем.  Ще трябва да ви помагаме. Времето доказа, че сме били прави, че решихме  Деница Златева да не участва в това правителство, че ще използвате и председателството за користните си цели и ще сложите представител на БСП като параван да ви трие ръцете от кражби и далавери. Искаме анкетна комисия за истината и пускаме сигнал до главния прокурор, за да сезираме за проверка: какво се случва там – корупция и най-големият риск за България- опасност да провалите председателството, опасност да отблъснете Европа,  да изложите България пред Европа, да отблъснете европейски лидери, които няма да дойдат в тази ситуация, но най-вече  опасност  да не решите по време на това председателство поне един проблем на българските граждани, да пропуснете голям и уникален шанс за България. Това сте вие- „Борисов“ 3 и управляващото мнозинство, което го подкрепя", завърши Корнелия Нинова. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама