Георги Божков: Две чужденки на терена са достатъчни за женското баскетболно първенство

16:18, 28 юни 17 / Спорт 25 1025 Шрифт:
Автор:

Георги Божков, който е един от най-успелите български треньори на женски баскетболни отбори (осем титли с три различни състава) съобщи, че ще помага на „Берое“, но няма да бъде постоянно в Стара Загора. Той потвърди, че ще занимава със селекцията, организацията на играта, без да е уточнено как точно ще се нарича длъжността му. В „Берое“ вече мислят за селекцията за новия сезон, но не могат нищо конкретно да обявят.

„Няма да участваме в Еврокъп, а само в Адриатическата лига, защото отборът не е селектиран“, сподели Божков. Той си припомни, че преди години с ЦСКА са участвали и в двата европейски турнира, плюс вътрешното първенство и ситуацията е била убийствена.

„Някой представя ли си как в рамките на една седмица трябва да се пътува до Бургас, Загреб и Новосибирск?“, е неговият риторичен въпрос.

Задълбочаващата се криза в женския баскетбол, според Божков, не е в присъствието на чужденките, а може би в малкия брой клубове, които финансово могат да си позволят да ги имат. За него чужденките докарвали класа и атрактивност. По тях се сравнявали и българките. Той е категоричен, че през последните години в българското първенство са играли много класни чуждестранни баскетболистки. Статистиката показвала този факт.

„Аз не съм привърженик за рязко намаляване на броя на чужденките, може би три са много, може би две са оптималния вариант или поне две на терена“, смята 55-годишният специалист.

Нещата при подрастващите не вървели добре. Не случайно миналата година федерацията взела решение да няма национален отбор до 20 години, което говори, че това е преценка за липса на потенциал. В клубните отбори титулярките напредвали възрастово, а и нямали сериозна конкуренция от по-младите си колежки. В националния тим също се въртели 13-14 имена. „Треньорът няма как да ги сбърка“, коментира изборът на състава на представителния ни отбор Божков.

„Оптималният вариант няма да бъде намерен веднага, не става да се търси на парче – сезон за сезон. Трябва да се съсредоточат всички усилия за поколението 14-16 години“, надява се дългогодишният треньор.

Според него в момента болната тема е какъв да бъде форматът на първенството, колко на брой да бъдат чужденките и дали ще се изработи програма за няколко години напред, за да знае всеки отбор при селекцията какво го очаква. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама