Кръгла маса бори корупцията

16:50, 14 сеп 17 / Политика 25 496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За ефективна борба с корупцията се обявиха партии и организации на кръгла маса, на която беше обсъдена антикорупционната политика и реформата в съдебаната система, организирана от фондация „Конрад Аденауер“ и „България на гражданите“. На събитието присъстваха Торстен Гайслер, представители на „Движение България на гражданите“, ДСБ, СДС, БНД, БДФ, Глас народен, БСДП, РДП, Обединени земеделци, Антикорупционен фонд, политолози и граждани.

България е на второ място по корупция в ЕС и на година от корупция се губят между 4,5 и 19 млрд лева. Тази картина трябва да бъде променена, заяви при откриването на дискусията заместник-председателят на  ДБГ Димитър Делчев.

Ако искаме реална борба с корупцията, това не може да стане без ефективен съд и прокуратура. Политическото влияние върху съда и прокуратурата трябва да бъде прекратено, категоричен бе Делчев. За жалост съдебната реформа е замразена. В момента има процедура за избор на членове на ВСС, която няма да доведе до разлика между настоящия и новия орган. Предварителните договорки са както преди, а местата са раздадени на квотен принцип. Изборът изглежда предизвестен , а съглашателството за запазване на статуквото личи отдалеч. Пред всички ви ще сложа в плик имената на следващите членове на ВСС и след избора на депутатите ще го отворим, каза той.

Според Делчев има три пробойни в проектите на ГЕРБ и БСП - не се гарантира независимост на органа, няма мерки за постоянен контрол, не се предвижда овластяване на гражданите чрез защита на самоличността при подаване на сигнали. Той смята, че е нужно поне две от властите да избират ръководството на антикорупционния орган.

Борбата с корупцията изисква действия и силна коалиция, която да се противопостави на опитите за имитация, каза още той.

Торстен Гайслер, ръководител на бюрото на фондация „Конрад Аденауер“ в България, заяви, че борбата с корупцията е от ключово значение за развитието на всички сектори. Отклоняването на публични средства е в ощърб на обществото и благосъстоянието на гражданите.

Има какво още да се направи и в Европа за борбата с корупцията. В други страни също има корупция, но много от тях взеха сериозни мерки, има хора от висшите етажи на властта, които са в затвора. Гайслер цитира проучване, според което над 120 млрд евро губят държавите от ЕС от корупцията. Основна част от нея е в обществените поръчки, чрез които всяка година се харчат над 2 билиона евро, затова много усилия трябва да бъдат съсредоточени именно в ограничаването на корупцията в тази сфера, добави той. Гайслер подчерта, че през следващата годна ще бъде приета директива, чиято основна цел е прозрачността и според която всички обществени поръчки над определена сума ще трябва да бъдат провеждани електронно.

Той коментира, че основна разлика между Германия и страните от Източна Европа са строгите наказания за държавни служители, участвали в корупция и даде пример, че в западната държава има дори и лишаване от пенсия.

Нужна е критична маса хора, за да вървим напред, категорична бе Меглена Кунева, председател на „Движение България на гражданите“.

Този закон за борба с корупцията трябва да бъде за превенция, а не да се създава орган с разностранни функции, заяви тя. Според думите й изборът на ръководство на органа за борба с корупцията е ключов за независимостта и ефективната работа, затова трябва да бъде обмислен и румънският модел, при който съвет с представители на всички  власти и гражданското общество избира ръководството на органа и след това се разпуска. Ако не това, най-малкото, което трябва да се направи е да има контрол на власт върху власт при избора на ръководство, добави тя. Плаши ме това, че БСП и ГЕРБ спорят кой ще назначава, а не как да се гарантира независимостта на органа, коментира Кунева.

В България ни трябва възможност за подаване на сигнали и включване на обществото в борбата с корупцията, категорична бе Кунева. Тя добави, че стратегията за борба с корупцията, приета от предходното правителство не се следва и вече не функционират ключови съвети като антикорупционния и гражданския.

Димитър Божилов от ДСБ коментира, че партията не подкрепя предложените законопроекти.  Смятаме, че се опъва чадър над сегашната система за преследване и разкриване на корупцията, което ще доведе до продължаване на съществуващото статукво. Това е рестарт на нищоправене, добави той. Според думите правоохранителните органи трябва да бъдат оставени да си вършат работата, за да има ефектвна борба с корупцията.

Първан Симеонов от "Галъп Интернешънъл" коментира последното проучване на агенцията, което показва, че обществото не прави разлика между политиците и корупцията и приема за еднакво корумпирани и управляващата, и опозиционната партия. Хората не искат да чакат, а да видят големите риби в затвора, добави той. Трябват активни действия и темата да не се оставя само на ГЕРБ и БСП.

Йордан Нихризов от БСДП заяви, че реформата в съдебната система трябва да бъде продължена и да има гаранции за спазването на законите.

Мирослава Петрова от Антикорупционен фонд коментира, че силният неправителствен сектор е важен за създаването на среда за борба с корупцията и ще продължат да събират и разкриват корупционни престъпления.

Грета Ганева от Антикорупционен фонд коментира предлаганите законопроекти за борба с корупцията и каза, че събирането на неработещи органи няма да доведе до един функциониращ. Тя подчерта, че организацията работи и по анонимни сигнали и част от тях са добре аргументирани и водят до сериозни разследвания. Тя даде пример с казуса с броенето на комарите, по които отношение е взела и прокуратурата.

Правилно г-жа Кунева каза, че законът трябва да бъде най-вече за превенция на корупцията. За да бъде един закон антикорупционен, в неговия център трябва да бъде борбата с корупцията, а тук корупцията е в периферията. Усилията се насочват към отнемане на имущество, СРСта, доброволни сътрудници без изяснен статут и това няма да доведе до резултат, добави тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама