БСП отбеляза, че има обща кауза с българските евреи

14:51, 20 сеп 17 / Политика 25 690 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"С българските евреи имаме обща кауза - да се преборим за историческа правдивост. За справедлива оценка на периода от българската история, за който в последните 28 години умишлено се налага тезата, че в България не е имало фашизъм. И съответно не можем да говорим за антифашистка борба". Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов по време на работна среща между ръководствата на ОЕБ "Шалом" и на столичните социалисти. В разговора взеха участие заместник-председателите на ГС на БСП - София проф. Ваня Добрева и Христо Проданов, който е и заместник-председател на Групата за приятелство България – Израел в Народното събрание, заместник-председателят на СОС Милка Христова и председателят на Младежкото обединение на БСП - София Ленко Петканин. От страна на ОЕБ "Шалом" присъстваха председателят д-р Александър Оскар, изпълнителният директор Юлия Дандолова, председателят на Фондацията на оцелелите от Холокоста "Цедака" Максим Бенвенисти, главният секретар Йосиф Меламед, председателите на Етичната комисия и Контролния съвет към Консисторията проф. Владимир Пилософ и доц. д-р Емил Аструков, членове на Управителния съвет на РОЕ "Шалом" - София и други.

"Подобна среща е много важна точно в този момент. БСП - София винаги показва ярка нетърпимост към всяка проява на неофашизъм, фашизъм, антисемитизъм и шовинизъм, заяви Калоян Паргов. - В последната година имаше не малко подобни прояви, които са крайно неприемливи за XXI век. За съжаление, заплахата идва не само от маргинални организации и партии. Проблемът е, че подобни прояви станаха част от "оръжейния" арсенал и на управляващи партии".

Калоян Паргов добави, че столичните социалисти и Организацията на евреите в България "Шалом" са съмишленици в борбата срещу опитите да бъде дадена невярна и изкривена оценка на историята, с което да бъдат заблудени новите поколения.

Лидерът на столичните социалисти отбеляза също, че БСП - София се противопоставя открито на всички прояви на антисемитизъм и реч на омразата, а групата на БСП в Столичния общински съвет беше първата, която поиска категорично забрана за провеждането на Луковмарш.

Членовете на Изпълнителното бюро на БСП - София декларираха, че ще се включат във всички събития, посветени на 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи и депортацията на евреите от Тракия и Македония, включително и готовността да инициират кръгла маса по темата в рамките на Председателството на Съвета на Европа догодина.

Бяха обсъдени и конкретни инициативи по отбелязването на предстоящата годишнина, включително популяризиране на кампанията "Незабравените - 75 лица на спасението", работа с училищните настоятелства по провеждането на открити уроци и др. В заключение д-р Александър Оскар сподели, че всеки един евреин да има ангажимент към българското общество, но заедно можем да постигнем много повече. "Шалом" е безпартийна, но не и неполитическа организация и ние вярваме, че ако надмогнем различията си и се обединим около ценностите, които споделяме, ще бъдем много по-полезни за развитието на България и гражданското общество."

По повод настъпването на еврейската Нова година ръководството на БСП - София поздрави българската еврейска общност със "Шана това" и пожела една мирна и благополучна година.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама