Фестивалът CineLibri 2017 стартира на 11 октомври

10:15, 23 сеп 17 / Култура 25 638 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 11 до 22 октомври в 12 български града ще се проведе CineLibri - единственият по рода си кино-литературен фестивал в света, посветен изцяло на екранизации по книги.

Третото издание ще доведе у нас близо 10 световни имена от света на киното и литературата и ще включва двойно повече филми, 90% от които ще са национални премиери, както и тройно по-голям брой прожекции и специални събития. Откриването на фестивала ще се проведе в Зала 1 на НДК на 11 октомври с музикално и светлинно шоу, както и с премиера, която предстои да бъде обявена.


За първи път CineLibri ще има конкурсна програма, съставена от осем филма на световни имена като София Копола, Фолкер Шльондорф, Джеймс Грей, Павел Лунгин, Раду Михайлеану и др. Журито е в звезден състав: внучката на гениалния Чарли Чаплин и правнучка на Нобеловия лауреат Юджийн О`Нийл Кийра Чаплин, един от най-продуктивните и награждавани европейски филмови композитори Бруно Куле, изтъкнатата италианска сценаристка Дориана Леондеф и българският режисьор и продуцент Илиян Джевелеков (чийто най-нов проект “Вездесъщият” е в кината от 10 октомври). Победителят, когото те ще определят, ще получи статуетката CineLibri на официална церемония в Зала 1 на НДК на 14 октомври.

Сред гостите на фестивала тази година ще бъдат настоящият носител на престижната международна награда „Ман Букър“ и един от най-големите живи израелски писатели – Давид Гросман, който ще представи у нас отличения роман - „Един кон влязъл в бар”. Публиката ще се срещне и с носителя на „Оскар“, „Златна палма“ и десетки други награди - немския режисьор Фолкер Шльондорф. Селекция от най-добрите му филми ще можем да гледаме отново на панорамата, посветена на творчеството му.

CineLibri 2017 обръща специално внимание на музиката като фактор за въздействието на всеки голям филм. Парчето „Светлата страна“ на Рут Колева е шапка на фестивала и отваря вратите към един свят, изпълнен с думи, образи и вълшебни звуци. Част от специалните събития по време на фестивала ще бъде прожекцията на филма „Дама Пика“ на емблематичната дата петък, 13-и октомври, в зала „България”. Публиката ще се наслади на две арии от операта на Чайковски в изпълнение на Мария Цветкова-Маджарова - сопран и Росица Павлова-Инджева – мецосопран, с оркестъра на Софийска филхармония, който тази година отбелязва 80-годишнината от откриването на залата.

Акцент в паралелната програма ще бъде и оригиналната фотографска серия „25-и кадър“,създадена от творческия тандем Ивайло Петров и Емануела Беловарски (Whaleworx Studiо), както и специални късометражни прожекции на NoBlink! преди пълнометражните филми в програмата.

Част от паралелната програма на фестивала ще бъде честването на 95-годишния юбилей на големия български писател и киносценарист Анжел Вагенщайн.


Зрителите на фестивала ще се докоснат още до документално и анимационно кино, партита, пърформанси, дни, посветени на различни култури – включително италианска, холандска, руска, френска и японска.

В продажба са и билетите за един от акцентите в програмата на фестивала. Навръх 80-годишния юбилей на зала „България”, в петък, 13-и октомври, там ще се проведе специална прожекция на „Дама Пика“, новия филм на руския режисьор Павел Лунгин. Преди филма зрителите ще могат да се насладят на две великолепни арии от операта „Дама Пика” на Чайковски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама