Международно бианале на стъклото започва днес в София

08:15, 27 сеп 17 / Култура 25 1590 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес от 18:00 ч. ще бъде даден старт на Международно биенале на стъклото 2017 с официално откриване на изложба в Музея за история на София. Организатор на събитието и артистичен директор е доц. д-р Константин Вълчев - преподавател в Нов български университет.

Програмата на биеналето обхваща четири български града. То ще бъде първото у нас, което ще е посветено на художественото стъкло. Целта на форума е да популяризира художественото стъкло в международен и локален аспект, както и да постави в световен контекст работата на българските творци и изследователи.

В събитието ще се включат артисти от над 30 държави, а общия брой на участниците надвишава 120. В продължение на цяла седмица жителите и гостите на София, Велико Търново, Варна и Белослав ще имат възможност да станат част от творчески ателиета, лекции и презентации, водени от ключови артисти в сферата на художественото стъкло. За пръв път в България самостоятелна изложба ще имат и титаните на художественото стъкло, иноваторите и неспирната колаборативна двойка Станислав Либенски и Ярослава Брихтова.

В програмата на биеналето са включени творчески работилници, които ще дадат възможност на публиката да научи повече за спецификите на стъклената материя от първо лице, с помощта на артисти-носители на множество отличия, сред които Дана Замечникова, Хектор М. Флорес, Рафа Абдон и други. Предвидени са още лекции и презентации от водещи специалисти в областта на художественото стъкло. Гост-лекторите ще пристигнат специално за събитието от Чехия, САЩ, Канада, Румъния, Мексико и Испания, за да представят различни аспекти за направата на едно стъклено произведение, а акцент сред събитията е специално подготвена видео-лекция от Музей на стъклото Корнинг, Ню Йорк.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама