Лист и Прокофиев на 5 октомври в зала ''България''

16:15, 03 окт 17 / Култура 25 551 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Виртуозната ни пианистка Пламена Мангова, Софийската филхармония и маестро Гилберт Варга представят света на Лист и Прокофиев в концерт от цикъла "Руски приказки" на 5 октомври, от 19 ч. в зала "България".

Пламена Мангова е родена през 1980 година. Изучава пиано при Марина Капуцинская в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, а след това се обучава във Висшето музикално училище „Кралица София” в Мадрид при Дмитрий Башкиров и в Музикалния колеж „Кралица Елизабет” в Белгия при Абдел Рахман Ел Баша. Лауреат е на международните конкурси „Paloma O’Shea” в Сантандер (Испания) и „Vittorio Gui” във Флоренция (Италия), както и на фестивала „Juventus” в Камбре (Франция). Прави международна кариера от Европа до Япония и Южна Корея. През 2007 г. й е присъдена престижната награда „Diapason d’Or” за компактдиска й с музика на Дмитрий Шостакович. Свири с редица големи оркестри, сред които Филхармоничния оркестър на Токио, Люксембургската филхармония, Националния оркестър на Белгия, оркестъра на Санкт-Петербург, Софийска филхармония и други. Работи с диригенти от ранга на Валтер Велер, Емануел Кривин, Петер Чаба, Жан-Бернар Помие, Росен Миланов. Изнася концерти в реномирани зали като Международния Форум (Токио), Концертгебау (Амстердам), Моцартеум (Забцбург), театър Шатле (Париж), центъра Кенеди (Вашингтон), Голямата зала на филхармонията в Санкт-Петербург, залата на Берлинската филхармония. Участва във фестивали като Вербие, Токио, Нант, Сантандер, Монпелие, „Бах академия” в Щутгарт. Записва пълния интеграл на творби за цигулка и пиано от Сергей Прокофиев заедно с Татяна Самуил. Води майсторски класове по пиано в Испания, ЮАР, Япония, Белгия и България.

 Гилберт Варга е британски диригент. Роден е през 1952 година в Лондон. Свири на цигулка от четиригодишна възраст заедно с баща си Тибор Варга, известен унгарски цигулар и диригент, а след това изучава дирижиране под ръководството на Франко Ферара, Серджу Челибидаче и Чарлз Брук. По-ранната част от неговата диригентска кариера се съсредоточава върху работата му с много камерни оркестри в цяла Германия и Франция. От 1980 до 1985 г. е главен диригент на Hofer Symphonier, а между 1985-1990 г. е главен диригент на Philharmonia Hungarica в Марл, с която гастролира в цяла Германия, Австрия, Швейцария и Италия. След 1990 г. е поканен да ръководи няколко големи европейски ансамбли, сред които Мюнхенската филхармония и оркестралите на Кьолн и Франкфурт. Дирижира успешно в Северна и Южна Америка- Минесота, Канзас Сити, Торонто, Милуоки, Индианаполис, Лос Анджелис и други. В Европа Гилберт Варга е работил с големи симфонични оркестри като Баварския Радио и Симфоничен оркестър, Ротердамска филхармония, Оркестъра на Париж, фестивалния Оркестър на Будапеща и много други. През сезон 2011-2013 г. Гилберт Варга осъществява дебюта си с Хюстънската симфония, дирижира Оркестъра на Филаделфия и други ансамбли, включително тези на Индианаполис, Колорадо, Юта, Нашвил и Минесота. От 2013 г. е главен диригент на симфоничния оркестър на Тайпе. Председател е на Международния конкурс за цигулка Анри Мартеу в Лихтенберг и Хоф, Германия.

В програмата:

1. „Унгарска рапсодия №2” от Ференц Лист;

2. „Концерт за пиано и оркестър №1” от Сергей Профиев;

3. “Унгарска фантазия за пиано и оркестър” от Ференц Лист’;

4. „Ромео и Жулиета”, втора сюита от Сергей Прокофиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама