SOFAIR - конференция, организирана от кмета Йорданка Фандъкова ще се проведе в София

17:10, 08 окт 17 25 725 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 12 и 13 октомври по покана на кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова, в София пристигат представители на различни европейски градове, сред които Париж, Виена, Талин, Букурещ, Амстердам и Рига, за да вземат участие в SOFAIR - конференция за обмяна на опит и добри практики в справянето със замърсяването на въздуха в градска среда.

На откриването ще присъстват Йорданка Фандъкова, Нено Димов, Министър на околната среда и водите, както и Джордж Кремлис, Генерална дирекция „Околна Среда“ на ЕК, който пристига в София специално за конференцията. 

В първия ден ще можем да се запознаем с опита на няколко европейски общини, както и да чуем мнението на утвърдени международни експерти от Европа и САЩ. 

На 12 октомври ще бъдат представени и резултатите от дистанционното измерване на емисиите на автомобилите, което се проведе в София между 5-15 септември. Жозефина де ла Фуенте от RSLab ще разкаже и за проучванията в Мадрид, Барселона и Лил, Фрация и възможностите за приложение на системата в Европа.

През втория ден, 13 октомври, SOFAIR ще бъде домакин на "Sofia Urban Challenge" – състезание за отворени иновации за чист въздух, в което взеха участие 15 компании от цяла Европа. На 13 октомври финалисите идват в София, за да представят пред жури своите идеи. Тази инициатива се организира от Клийнтех България и Клаймат КИК, с подкрепата на 'Зелена София'" към Столична Община.

През същия ден Анируд Шарма от MITMedia Lab и основател на Graviky Labs, който ще представи тяхната технология за улавяне на вредни емисии и превръщането им в маркери за рисуване. Демонстрационни акции вече са проведени в Лондон и Берлин и с произведените от техните емисии маркери ще бъде изрисуван постер по време на самата конференция.

Очаква се и директна връзка с холадския артист Даан Роугогард. Точно преди една година той инсталира в Пекин, Китай, специална кула с височина от седем метра, която има способноста да пречиства въздуха.

Конференцията ще се проведе в Генератор - пространство за дизайн, култура и иновации, в бившия завод Витоша. На страницата на събитието във Facebook може да следите последната информация за програмата на SOFAIR.

SOFAIR се организира от екипа на "Зелена София" към Столична община.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама