Стартира ремонтът на Зимния дворец на спорта

14:20, 11 окт 17 / Спорт 25 508 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ремонтът на Зимния дворец на спорта в София, който не е бил обект на сериозна реконструкция от пускането си в експлоатация през 1983 г., стартира в понеделник.

На 25 септември за изпълнител на обществената поръчка бе избран консорциум "Зимен дворец 2017" ДЗЗД, а на 9 октомври изтече срокът за обжалването. Изпълнителят вече е поканен за сключване на договор и в понеделник съоръжението затваря за старт на ремонтните дейности.

Графикът на ремонта е съгласуван с Българската федерация по кънки, а състезателите от националните отбори по фигурно пързаляне и шорттрек ще получат възможност да провеждат подготовка там.

Ремонтът включва въвеждане на енергоефективни мерки и строително-монтажни дейности по основната и тренировъчна зала на  двореца. Стойността на реконструкцията е 4 млн. лв без ДДС, от които 3 млн. лв. по договор с гарантиран резултат (ЕСКО ДОГОВОР) за енергийна ефективност и 1 млн. лв. 10-годишен кредит за строително-монтажни дейности.

Още по време на първия си мандат през 2016 г. министърът на младежта и спорта Красен Кралев пое ангажимент да бъдат осигурени средства за реконструкция на съоръжението.

Ремонтът е наложителен, тъй като климатичната и отоплителна инсталации от години функционират неефективно и с огромни загуби на енергия. Покривната част не е топлоизолирана, има течове, разходите за нормално функциониране на спортния комплекс са огромни.

Затова в изпълнението на енергоефективни мерки се предвижда топлоизолация и ремонт на покрива, подмяна на дограмата, топлоизолация на външните стени и подмяна на осветлението с енергоефективно.

Системата за климатизация също ще бъде модернизирана, като се изгради нова с възможност за бързо и ефективно затопляне и охлаждане на залата. Ще бъдат обновени и съблекалните, фоайето и коридорите към основната и малката зала.

След приключване на ремонта се очаква разходите на електроенергия и топлоенергия да паднат с около 40%.

Зимният дворец е поредният спортен обект, стопанисван от търговското дружество „Академика 2011“ с принципал Министерство на младежта и спорта, който се реконструира. Напълно реновирани бяха зала „Фестивална“, която след подписване на спонсорски договор вече носи името „Асикс Арена“ и спортен комплекс „Академика“ IV км.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама