Дивото дете на класическата музика Патриция Копачинская гостува в зала България

09:00, 03 дек 17 / Култура 25 505 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров и Патриция Копачинская представят „Концерт за цигулка“ на Шонберг на 21 декември в зала „България.
 

Патриция Копачинская е най-вълнуващият цигулар на нашето време, казва единодушно публиката след нейните концерти. Наричат я „музикален екстремист“ заради неповторимото звучене на нейната цигулка и сценичното присъствие, което няма аналог. Патриция няма проблем да загърби съвременните идеали за музикално изпълнение. „Хората са съсредоточени върху съвършенството и глазурата. Те искат да видят една перфектна готова торта на сцената. Аз не правя така. Аз нося съставките и забърквам тортата пред очите им“ - казва Копачинская, заигравайки се с двете си големи любови – цигулката и кулинарията.  

Босоногият ангел“ на световните сцени жъне успехи на най-престижните конкурси. Репертоарът ѝ е изключително обширен: от барок и класика до съвременни творби. Муза на съвременните автори, Патриция Копачинская е „...красавица и виртуоз. Тя свири съвременната музика толкова органично, че звучи като класика, а класическите произведения толкова свежо, сякаш са написани току-що“. За нейната цигулка специално творят 11 от най-изтъкнатите съвременни композитори.
Със Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров Копачинская ще представи „Концерт за цигулка“ на Шонберг – една от ключовите творби в историята на съвременната музика.

 

Патриция Копачинская е родена в Кишинев в семейството на музиканти. Когато е на 11, семейството ѝ емигрира във Виена. Завършва Консерваториите на Виена и Берн, където живее днес със съпруга и дъщеря си.

Репертоарът на Копачинская е изключително разнообразен и включва произведения от барока и класиката до съвременни творби. Сред тях и нейни авторски произведения. Цигуларката отделя специално внимание на камерната музика. От следващия сезон тя ще бъде концертмайстор на известния камерен състав Камерата Берн.

Патриция Копачинская е любимка и  на критиката заради своя експресионизъм.

През 2000г. Тя печели конкурса Шеринг в Мексико,  през 2002г. - Международната награда за млад изпълнител, връчвана от Credit Suisse Group. Две години по-късно получава наградата на Евровизия за дебютиращ музикант, а през 2006г. – призът "Förderpreis Deutschlandfunk". През 2007 и 2010г. молдовската цигуларка бе солист на Австралийския камерен оркестър, който бе отличен от читателите на "Limelight" за „Най-добра камерна музикална продукция”. Следват наградата на Gramophone за запис на годината през 2013 г., наградата ECHO Klassik и номинацията за 2014 г. Грами.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама