"Дипломиране" на Димитър Попгеоргиев в галерия "Сердика"

13:00, 05 дек 17 / Култура 25 993 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От днес до 20 януари 2018 г. галерия „Сердика“, част от „Пазари Възраждане“, ул. „Цар Самуил“ 90 Б, ъгъла на ул. „Лозенград“ и ул. „Стефан Стамболов“ на 2 етаж на новата сграда на Женския пазар, ще представи изложбата „Дипломиране“ на Димитър Попгеоргиев. Вернисажът е на 5 декември 2017 г. от 18:00 ч.

Едно „Дипломиране“ е идеята и вдъхновението за изложбата на Димитър Попгеоргиев в галерия „Сердика“, за което художника споделя: „В началото на лятото реших да посетя Националната художествена академия, за да се видя с колеги и случайно попаднах на дипломни защити на студенти от специалност „Графика“. Особено любопитно ми беше да изгледам всички защити и какво представят дипломниците, тъй като точно преди 30 години аз се бях дипломирал по специалността в същите ателиета на Академията. Това, което видях беше доста по-различно от начина, по който защитата на дипломните работи се случваше по мое време и това ме провокира 30 години по-късно да направя изложба, в която да покажа мои ранни творби от студентските години, дипломирането ми и също така – от по-късен период.

Идеята ми е не да провокирам младите творци, които завършват Академията, да правят сравнение между преди и сега (което никак не е без значение), а да се опитат да открият наличието на приемственост и традиции в графичното изкуство в България.“

Димитър Попгеоргиев е роден  на 25. 01. 1960 г. в гр. София. Завършва с отличие специалност „Графика” в Националната художествена академия през 1987 г. Работи в областта на дълбокопечатните техники в графиката, верниму (мек лак), акватинта, суха игла. През последните 15 години участва активно в много международни биеналета и в много национални и международни изложби, предимно с графика. Творби на автора са притежание на Националната художествена галерия и на редица частни колекции в страната и чужбина. Живее и работи в София. Член е на СБХ.

По –важни международни изяви:

Международно биенале на графиката – Майданек, Полша, 1997 г., 2004 г.

Международен фестивал на изкуствата, 2004 – Киото, Япония

Международно триенале на графиката – Коши, Япония, 1999, 2002, 2005

Международна изложба на графиката и рисунката, Тайланд, 2003

ІІІ награда на Международната изложба „Малка графика” в Рацибор, Полша 2000 г.

ХІІІ Международно триенале на малки графични форми, Лодз, Полша, 2008

ХХVІІІ Международна изложба на малки графични форми – Кадакес, Испания, 2008


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама