Г-жа Антоанета Барес представи индустриалните ни зони пред Организацията на ООН за индустриално развитие

16:20, 08 дек 17 25 865 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изпълнителният директор на „Национална компания Индустриални зони“ /НКИЗ/  г-жа Антоанета Барес представи индустриалните зони от портфолиото на компанията и възможностите за инвестиции в тях по време на семинар на тема "Конкурентоспособността като един от приоритетите на българското председателство на ЕС и дейностите на UNIDO в тази област", който се проведе на 7 декември в Международния център във Виена. На презентацията за дейността на НКИЗ, проектите на компанията и инвеститорите в държавните индустриални зони присъстваха ръководители на Организацията на ООН за индустриално развитие /UNIDO/, политици, дипломати, представители на частния сектор и индустрията, експерти в различни области и неправителствени институции.

Съорганизатори на събитието бяха Постоянното представителство на България  в ООН и ОССЕ във Виена и Асоциацията на индустриалния капитал в България, с подкрепата на UNIDO, която беше домакин и на Виенския икономически форум. UNIDO представлява специализирана агенция на Организацията на обединените нации с мандат да насърчава и съдейства за ускоряването на устойчивото индустриално развитие в развиващите се страни и икономиките в преход.

България ще работи в посока повишаване на конкурентоспособността на българската и на европейската икономика чрез подобряване на цифровата свързаност и насърчаване на предприемачеството, основано на цифровите технологии и иновациите. Това заяви пред участниците във форума във Виена заместник-министърът на икономиката  Лъчезар Борисов. 

Целта на конференцията бе постигане на общо разбиране относно бъдещите стъпки за повишаване на конкурентоспособността на малките и средните предприятия /МСП/ и за решаване на ключови въпроси в тази област, включително умения, свързаност, цифровизация и Индустрия 4.0, в съответствие с приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС).

Заместник-министър Лъчезар Борисов подчерта, че България се нарежда на четвърто място по ръст на икономиката в ЕС, и че дигитализацията е необходима, за да има растеж. Борисов отбеляза, че в края на миналата седмица, две от трите най-големи агенции за кредитен рейтинг – "Фич" и "Standard and Poor’s" повишиха дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута. Според него повишената оценка на анализаторите отразява засилването на външната позиция на страната ни, обусловена от продължителната експанзия на износа и нарастването на спестяванията.

„Приоритетите на Българското председателство съвпадат в голяма степен с политиката на UNIDO за ускоряване на приобщаващото и устойчиво индустриално развитие чрез нашите целенасочени дейности за разгръщане на икономическата трансформация за постигане на растеж", отбелязва Хироши Куниийши, управляващ директор на UNIDO и заместник-генерален директор.

Според Светослав Спасов, посланик и постоянен представител на България към ООН, семинарът се провежда не само в навечерието на първото председателство на Съвета на ЕС на България, но и в контекста на споразумението за сътрудничество между UNIDO и АИКБ, подписано през есента на миналата година.

Преди семинара се проведе неформална среща на заместник - министър Лъчезар Борисов и г-жа Антоанета Барес с г-н Хироши Куниийши. Зам.-генералният директор на UNIDO бе запознат накратко с дейността на индустриалните зони на компанията. Бяха обсъдени потенциалните аспекти на съвместното сътрудничество и партньорството между UNIDO и България, в областта на икономиката.

На срещата бяха коментирани и възможностите за търсене на общи проекти на малките и средни предприятия в България, НКИЗ и UNIDO, свързани с един от приоритетите на председателството ни за интегриране на Западните Балкани. Беше постигнато съгласие, че семинарът представлява силен импулс за работа в области от общ интерес, които далеч надхвърлят председателството на страната на Съвета на ЕС.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама