Милош Урбан пристига в София

09:00, 16 дек 17 / Култура 25 502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Един от най-даровитите и загадъчни представители на съвременната чешка проза, Милош Урбан, пристига у нас като специален гост на Софийския международен литературен фестивал. Фокус на тазгодишното издание са страните от Вишеградската четворка - Полша, Словакия, Унгария и Чехия.

Срещата разговор с Милош Урбан ще се състои днес, от 15:00 ч. в Мраморно фоайе на НДК. Тема: Има ли Чехия своя Умберто Еко в сянката на катедралата?

Роден през 1967 г., Милош Урбан е автор на 16 книги, в т.ч. романите „Сянката на катедралата“ , „Седмоцърквие“, „Водният дух“, „Последна дума по въпроса за Ръкописите”, високо оценявани от европейската критика, която го определя като явление в новата чешка проза. Освен като писател, е известен като преводач и редактор.

Заради историческия контекст, магиката и митологията често го сравняват с италианския ерудит Умберто Еко. Една от най-силните творби на Урбан, романът „Сянката на катедралата“, има и българско издание. Зашеметяваща амалгама от черен роман, любовна история, готически хорър и философско произведение, която откроява автора като виртуоз на литературната игра. Другият му издаден у нас роман е „Седмоцърквие”. Действието се развива сред готическия мизансцен на Прага, където се случват редица мистериозни събития. Изключително популярен сред младите писатели и студенти, Милош Урбан публикува всяка година по един роман на различни теми, очертаващи широкия обхват на неговите интереси.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама