Протест и контрапротест в София заради президентското вето за земеделските земи

15:47, 07 фев 18 25 698 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Недоволни от ветото на президента Румен Радев върху промени в закони за земеделските земи и противници на тези промени, които според тях улеснявали застрояването, протестираха днес пред Народното събрание.

Ветото на президента е върху промените в Закона за посадъчния материал и свързаните с него 15 други закона, един от които е Законът за опазване на земеделските земи. Протестът беше организиран от Национална асоциация "Българско Черноморие" и според недоволните от ветото спорните промени са направени за облекчаване на административната тежест върху собствениците на земи. 

Одобрените от парламента промени в Закона предвиждат собствениците на земеделски земи със сменено предназначение, които не са успели да започнат строителство в законовия срок, да могат да препотвърдят статута на земите си, за да не се превръщат те отново в ниви. Собствениците имаха шестгодишен срок, който изтече през май 2017 година, да започнат реализация на инвестиционните си намерения, в противен случай земята в регулация отново трябваше да стане земеделска.

Още миналата година депутати от "Обединени патриоти" и ГЕРБ предложиха корекция, удължаваща този срок, но тя не беше приета. В края на миналата година сходни текстове отново бяха предложени от "Обединени патриоти" и те бяха приети в края на януари, припомня БНР.

От мотивите към ветото става ясно, че президентът Радев не е съгласен с правилата за промяна на предназначението на земеделските земи. Според президента актуализираните текстове не изпълняват конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята и не гарантират промяна на предназначението на обработваемите земи само по изключение и само при доказана нужда.

Според протестиращите пред парламента срещу ветото промените са в полза на държавата и са срещу малкия бизнес и дребните собственици на земи. Протестът продължава с надеждата депутатите да излязат и да чуят аргументите на хората, които са се събрали, още повече, че днес следобед земеделската комисия ще гледа отново промените в Закона.

Димитър Канариев от Национална асоциация "Българско Черноморие" – един от организаторите на протеста – заяви, че спорните промени са направени за облекчаване на административната тежест върху собствениците на земи, а ветото засяга конституционните права на частната собственост. Президентът е подведен да наложи вето, защото промените в закона защитават правото на дребния собственик да се разпорежда със земята си без ограничение и срокове, казва Димитър Канариев.

В 12.30 ч. граждани и неправителствени организации започнаха друг протест – срещу приетите изменения в Закона за опазване на земеделските земи. С тях се улеснява промяната на предназначението на земеделските земи за застрояване и се удължават вече загубили правно действие решения за промяна на предназначението, обясни Димитър Кацов от Гражданска инициатива "Да спасим Карадере", който даде пример с пустеещите заради променено предназначение земеделски земи по Черноморието.

Три-четири дружества държат стотици декари, които някога са били земеделски земи. В момента от ниви са станали храсталаци, защото са обрасли и са запустели. Със сигурност има и дребни собственици, но трябва да се видят и тези хора – колко от тях са имали намерение да правят нещо конкретно и колко от тях са се надявали да продадат земята си скъпо и това е била единствената цел, заяви Димитър Кацов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама