Родители протестираха в защита на детската клиника по кардиология

14:35, 14 фев 18 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Родители на лекувани деца в Детската кардиохирургия на Националната кардиологична болница протестираха пред Министерски съвет в защита на отделението. Миналата седмица лечебното заведение изрази тревогата от недостатъчно финансиране и недостиг на медицински сестри. 

"Не обричайте децата ни на гибел", "Колко клинични пътеки струва детският живот в България" гласяха текстове върху плакати на протестиращите, предаде БНР. 

Организаторите на протеста имат отворено писмо до институциите и подписка в подкрепа на Клиниката по детска кардиология, съобщи Мария Найденова от Асоциация "Детско сърце". "Целта на протеста е да алармираме институциите и най-вече управляващите да обърнат сериозно внимание на Детската кардиологична клиника, тъй като има огромен проблем най-вече с намирането на квалифицирани кадри", обясни тя. 

Един от организаторите – Калин Даскалов, баща на дете, което е спасено в Националната кардиологична болница, изказа искрена благодарност на специалистите, които са се постарали детето да бъде добре. 

Преди дни от болницата обявиха, че дейността е крайно недофинансирана. Оттам настояваха държавата да подпомогне лечебното заведение, като в писмо до НЗОК се настоява цените на клиничните пътеки да бъдат актуализирани. От болницата очакват да разберат какъв вид преструктуриране ще им предложат от Министерството на здравеопазването. 

Според отчета на болницата, лечебното заведение има да получава от Столичната здравноосигурителна каса 3,3 млн. лева, като евентуално в тази сума са включени 300 000 лева за надлимитна дейност. Персоналът ѝ е 790 души, а месечните приходи - 3 млн. лева. Не достигат 20 сестри, а издръжката им би струвала около 1% от тази сума. 

По данни на здравното министерство към края на 2017 г. дълговете на болницата са малко над 7 милиона лева. За същия период министерството е заплатило на НКБ 2 181 994 лева, като в това число влизат над 400 000 лева за лечение на новородени деца с вродени сърдечни малформации. В момента Министерството на здравеопазването подготвя конкретен план за преструктуриране и оптимизиране дейността на Националната кардиологична болница. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама