Изложба посветена на 130-годишнината от основаването на Алма матер

08:50, 15 фев 18 25 479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini


Днес, от 16.00 часа в централното фоайе на Университетската библиотека ще бъде открита изложбата „Новите седмочисленици“. Експозицията по повод 130-годишнината от основаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е посветена на Александър Теодоров-Балан, Любомир Милетич, Иван Георгов, Станимир Станимиров, Йосиф Ковачев, Никола Михайловски и Иван Данев, преподаватели в първата година на Висшия педагогически курс.

Градителите на Висшето училище четат лекции по българска и славянска филология, политическа и културна история, философия и педагогика, както и класически и нови езици. Част от научното им наследство е показано в изложбените витрини. Информация за живота и дейността им и оценка за приноса им в науката е представена чрез мултимедия. Посетителите ще имат възможност да видят и документи и снимки, съхранявани в Музея на Софийския университет.

Другата линия на изложбата поставя акцент върху 155-годишнината от рождението на Любомир Милетич – първият библиотекар на Висшето училище в периода 1889-1896 година.Във витрините са експонирани книги с автографи от личната му библиотека, която става част от фонда на Университетската библиотека през 1940 година.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама